Міжбанк: основна частина факторів працює на користь зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: основна частина факторів працює на користь зміцнення гривні

Валюта
847
Вчорашній день на валютному ринку пройшов під знаком активної скупки надлишку долара Нацбанком. Пропозиція значно перевищувала попит, і регулятор чотири рази виходив на торги з купівлею валюти, плавно знижуючи при цьому свої цінники з початкових 27,47 гривень до останніх 27,385 гривень за долар. Всього купив, за розрахунками учасників ринку, не менше ніж $90-120 млн. Такі обсяги операцій зараз значні для українського міжбанку, але навіть при цьому котирування американської валюти опустилися до рівнів 27,34/27,37 гривень за долар до кінця торгів четверга. Подібний розклад на валютному ринку призводить до посилення настроїв в учасників торгів на подальше поступове зміцнення позицій нацвалюти. Але при цьому і приваблює частину покупців, які бажають прикупити валюту, що подешевшала, на “дні” котирувань.
У п’ятницю на поведінку клієнтів і банків впливатимуть:
1). Фактор закінчення тижня і майбутні бюджетні платежі бізнесу. Традиційно в цей період ділова активність частини компаній падає, оскільки, якщо на міжбанку немає стрибків курсу, то вони вважають за краще дозаробити на коротких гривневих депозитах за вихідні і тому переносять свої великі покупки валюти відразу на наступний понеділок-вівторок. Але цього разу особливого зниження статистики торгів Finance.ua не очікує у зв’язку з розрахунками найближчим часом компаній з державою за податками. Саме необхідність накопичення гривні під майбутні бюджетні платежі і змусила вчора активно розпродавати валюту як великі держкомпанії, так і кілька великих експортерів. За нашими даними, поки що необхідні обсяги гривні для подібних розрахунків вони ще не сконцентрували, що змусить їх і далі продавати валюту в найближчі дні. Все це позначиться на статистиці торгів, і на сьогодні ми прогнозуємо обсяг операцій на міжбанку не менше ніж $155-190 млн при здійсненні до 600 угод;
2). Фінансування клієнтами своїх поточних гривневих господарських витрат. Крім податкових розрахунків, компаніям треба проводити поточне фінансування своїх виробничих витрат, а також забезпечити майбутні авансові платежі із зарплати персоналу. Це призводить до дефіциту гривні і стимулює збільшення продажу валютної виручки експортерами. Цієї п’ятниці їх завдання не зміниться – “вгадати” з моментом продажу валюти, щоб отримати оптимальний курс.
Основна частина факторів у п’ятницю працює на користь зміцнення гривні, але є одна загроза. Це відкладений попит на валюту з боку нерезидентів і великих місцевих імпортерів. Залучені просіданням котирувань останніх днів – вони можуть почати скуповувати валюту, що подешевшала, вирішивши, що “дно” за курсом вже досягнуто. Це може відразу розгорнути курсовий тренд на міжбанку і спровокувати спекулянтів на розгойдування котирувань протягом дня.
Тому від подібного протистояння інтересів великих покупців і продавців в п’ятницю і буде залежати курс на торгах. Якщо продовжиться тенденція вчорашнього дня і пропозиція валюти буде значно перевищувати попит, ми знову побачимо Нацбанк з інтервенціями з викупу надлишку долара, а його котирування залишаться головним орієнтиром до курсу для всіх учасників ринку.
На момент написання статті регулятор вже вийшов на торги з купівлею $20 млн по 27,34 гривні і швидко закрив цю суму.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, на 14 серпня перебуватимуть у межах: долар – коридор 27,25 – 27,50 гривень, євро – коридор 32,01 – 32,50 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах: долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,20 – 27,65 гривень, євро – коридор 31,80 – 32,60 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,34 / 27,37
Євро – 32,41 / 32,45
Російський рубль – 0,3723 / 0,3729
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас