Туреччина відмовилася від енергоносіїв «Газпрому» на користь азербайджанського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина відмовилася від енергоносіїв «Газпрому» на користь азербайджанського газу

Енергетика
2401
Поточного року Туреччина практично повністю відмовилася від енергоносіїв «Газпрому». На турецький ринок припало лише 0,01% загального експорту «Газпрому», який склав 11 млрд кубометрів.
«Газпром» продовжує втрачати ринок газу Туреччини, яка ще зовсім недавно була другим найбільшим клієнтом після Німеччини.
Поставки фактично зупинилися — у червні до Туреччини було поставлено всього 2 млн кубометрів газу, що у 1127 разів менше, ніж у січні, і у 585 разів менше, ніж за той же місяць торік.
Водночас Туреччина активно переходить на трубопровідні поставки газу з Азербайджану, який з березня 2020 року утримує статус найбільшого постачальника в країну. За підсумками минулого року поставки азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз зросли на 27%.
«Азербайджан уже вийшов на перше місце за постачанням природного газу до Туреччини. У наступні роки ми збільшимо обсяг закупівлі газу в Азербайджану», — заявив глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу на спільній пресконференції з главою МЗС Азербайджану Джейхуном Байрамовим.
З початку року російські трубопровідні поставки до Туреччини пішли в круте піке. Якщо у січні це було 2,254 млрд кубометрів, то в лютому вже 1,119 млрд. Починаючи з березня обсяги стали — 0,394 млрд, у квітні — 0,473 млрд, у травні — 0,342 млрд, а в червні всього 0,002 млрд.
Зниження попиту призвело до зупинення трубопроводу «Блакитний потік». Причиною називалися ремонтні роботи, які планувалося завершити протягом двох тижнів. Однак наприкінці липня труба залишалася порожньою.
Друга магістраль — «Турецький потік» — постійно зупиняється, нібито теж на ремонтні роботи. Труба не діяла з 23 по 29 червня, і зараз її також закрито на ремонт, який триває з 27 липня.
На тлі скорочення імпорту трубопровідного газу з РФ не менше третини споживання газу Туреччина цього року планує покривати закупівлями СПГ, який надходить зі США, Нігерії, Алжиру, Катару, а також із Росії.
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас