Небанківський фінансовий сектор - перспективна ніша для представників малого та середнього бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Небанківський фінансовий сектор - перспективна ніша для представників малого та середнього бізнесу

Особисті фінанси
659
Сергій Позняк – власник і генеральний директор групи компаній FGK Financial Україна, співінвестор проекту Бізнес 100. Фінанасовій та інвестиційний експерт з 20-річним досвідом. Засновник компаній Finstream і Cronvest – лідерів в сегменті альтернативних фінансових установ, які мають досвід імпакт-інвестицій.
Про перспективи розвитку небанківського фінсектору в Україні і про те, що це принесе бізнесу, країні і кожному українцю розповів власник і генеральний директор групи компаній FGK Financial, спікер Форуму «МСП Перезавантаження 2020» Сергій Позняк.
Ніша небанківського фінансового сектору, всупереч дефіциту кредитних ресурсів для української економіки і громадян, практично порожня. Але при підготовці якісної законодавчої бази та розвитку небанківського фінсектору відкриються можливості залучення фінансування для малого та середнього бізнесу у розмірах до 200 млрд грн. Отже, що ж таке небанківський фінансовий сектор і як він може вплинути на економіку та фінансове становище кожного українця?
В умовах кризи та пандемії – це фактично єдина можливість для підприємців розвиватися і розширюватися. Іноземні інвестори не готові йти на допомогу українським підприємцям. Сьогодні кожен сам за себе, і прийнявши це, ми зрозуміємо, що вихід є, і інвестор в нашій країні також є. Ним може стати кожен з нас.
Ми багато чуємо про розвиток економіки. Але зрозуміти реальні досягнення можна, відповівши на два простих питання. Чи є у людей гроші на придбання тих чи інших товарів? Чи може бізнес отримати доступ до капіталу, щоб ефективно інвестувати?
Про гроші і кредити
А тепер про все по порядку. Гроші у українців є. Здивовані? Так, вони рідко скеровують їх в реальний сектор економіки, відмовляючи собі у всіляких благах. Попри це, експерти оцінюють заощадження українців мінімум в 300-500 млрд гривень. Цей величезний капітал, як-то кажуть, «зашитий в матраци». Заощадження не використовуються для створення доданої вартості, не працюють на економіку і з часом знецінюються.
Зберігати гроші «під подушкою», а не у фінансових установах люди вважають за краще через недовіру до національної банківської системи як такої, яка продемонструвала різке зростання після її «очищення» в 2014-2016 роках. Всі пам’ятають, як банки ліквідували буквально зі швидкістю світла. Разом з ними зникали і гроші на рахунках юридичних і фізичних осіб. Практично 100 комерційних фінустанов, серед яких були і системоутворюючі банки, зникли. Цей процес спровокував ланцюг взаємних неплатежів. Хтось не зміг розрахуватися за поставлені товари та послуги, інші виявилися неспроможні погасити боргові зобов’язання.
І ось ми підійшли до другого питання – чи має малий та середній бізнес можливість кредитуватися в наших банках. Перший нюанс – а чи ризикне? Непродумане реформування банківської системи спричинило кілька хвиль банкрутств підприємців. Та й кількість тих фінустанов, що пережили реформу 2014-2016 років, не покриває всіх потреб економіки – вони фізично не здатні стати драйвером прискорення економічного зростання.
Другий нюанс – це вартість кредитів. Вона надзвичайно висока, навіть попри те, що Національний банк за останні півтора року кілька разів знижував облікову ставку. Україні все ще далеко до розвинених ринків у питанні вартості кредитних ресурсів. Для розуміння ситуації, сьогодні в Польщі базова ставка регулятора складає 0,1%, в США – 0-0,25%. В Японії та Швейцарії ставки від’ємні – мінус 0,1% і мінус 0,75% відповідно. Говорити про економічне диво за чинної вартості кредитів в Україні не доводиться, не кажучи вже про довіру підприємців до самої банківської сфери.
Таким чином ми отримуємо замкнене коло, образно висловлюючись, таке собі болото, яке утворюється знову й знову. І щоб водойма не загинула, в ній необхідно відновити проточність, створити певний рух. У випадку з економікою те саме. Поява в ній позитивної динаміки безпосередньо залежить від попиту і пропозиції. Перше необхідно активізувати, а ось друге – створити.
Небанківський фінансовий сектор - перспективна ніша для представників малого та середнього бізнесу
Виграють усі
Тут ми приходимо до того, що фінансова система країни повинна стати конкурентною. Адже саме через дисбаланс між банківським та небанківським сектором ми сьогодні маємо найдорожчий і малодоступний кредитний ресурс. І це тоді, коли в світі половина фінансового сектору представлена ​​саме небанківськими установами. Це і пенсійні фонди,і інвестиційні фонди, і компанії з управління активами, і страхові компанії, і багато іншого.
Саме небанківський фінсектор може надати малому і середньому бізнесу інвестиції в потрібному обсязі, в потрібні терміни і на прийнятних умовах. Головна перевага – це індивідуальний підхід у формуванні адаптивних графіків як погашення кредиту, так і отримання траншів фінансування. На другому місці, звичайно ж, швидкість прийняття рішення та отримання коштів, яка у компетентних небанківських фінустанов не перевищує 2-3-х днів. І все це на стабільних умовах, не дивлячись на жодні кризи.
Розвиток небанківських фінустанов в нашій державі призведе до зниження вартості кредитних ресурсів для бізнесу. Ринкова конкуренція та підвищення довіри всіх зацікавлених сторін стане базисом для здешевлення кредитів. Мова йде про довіру як з боку внутрішнього інвестора – населення, у якого заощадження, як ми зазначали вище, «зашиті в матраци». Так і з боку великих міжнародних фінансових інституцій, які готові фонувати профільні локальні фінустанови для кредитування малого і середнього бізнесу, яким переважно недоступні банківські ресурси.
Створення конкурентного фінансового ринку з широким небанківським сектором дозволить підприємцям отримувати доступні кредити для виробництва товарів і послуг, а українцям – для їхнього споживання. Виграють від цього однозначно всі – і громадяни, і бізнес, і держава.
Все це, сподіваюсь, чекає нас в майбутньому. А про те, як малому і середньому бізнесу отримати фінансування вже сьогодні – детально поговоримо 4 вересня на Форумі «МСП Перезавантаження 2020», який відбудеться в інноваційному парку UNIT.City.
Дізнатися більше про Форум МСП «Перезавантаження 2020» та стати його учасником можна перейшовши за посиланням.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас