Українці віддають перевагу безготівковим операціям (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці віддають перевагу безготівковим операціям (інфографіка)

Особисті фінанси
667
Українці все менше коштів отримують готівкою з платіжних карток, віддаючи перевагу безготівковим операціям. Цьому сприяють розширення платіжної інфраструктури та мережі, де можна розрахуватися платіжними картками, а також подальші позитивні зміни у платіжних звичках, що посилилися зокрема і через введення карантинних обмежень.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Обсяги та кількість операцій зі зняття готівки падають. Безготівкові операції у першому півріччі цього року продовжили зростати за кількістю та сумою. Їх частка переважала у загальній сумі та кількості операцій із платіжними картками.
Так, кількість безготівкових операцій становила 2 360,6 млн (86,1% усіх операцій), а сума – 982,9 млрд грн. (55,1% від суми усіх операцій із картками). Торік, за підсумками першого півріччя, цей показник становив 49,4%.

Кредитні картки з відсотком на залишок

Водночас, у першому півріччі 2020 року кількість операцій з отримання готівки зменшилася на 12%, а сума – на 5% проти першого півріччя 2019 року.
Користувачі все частіше віддають перевагу безконтактним платежам:
Третина платіжних карток (33,9% або 12,3 млн шт.), із застосуванням яких були здійснені видаткові операції у червні 2020 року – безконтактні та токенізовані картки.
Суттєве зростання популярності цих карток пояснюється тим, що платежі з їх використанням зручні, швидкі та безпечні.
Водночас, безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток (за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв) становили половину від загальної кількості та суми безготівкових операцій у торговельних мережах (50,1% та 50,9% відповідно).
Мережа прийому платіжних карток. Мережа, де можна розрахуватися платіжними картками, продовжує зростати. За рік кількість суб’єктів господарювання, які приймають платіжні картки, зросла на третину (на 33,5%) – до майже 297 тисяч.
Українці віддають перевагу безготівковим операціям (інфографіка)
В Україні на 11,2% зросла кількість торговельних POS-терміналів (до 340,6 тис. од.) порівняно з даними станом на 01 липня 2019 року. З початку 2020 року кількість торговельних POS-терміналів також зросла – на 5%.
Водночас, понад чотири п’ятих від усіх торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату (84,3% торговельних POS-терміналів).

Довідка Finance.ua:

  • Система електронних платежів Національного банку України перейшла на розширений регламент роботи з 03 серпня 2020 року.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам “пластик”.

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас