На дорогах стало більше TruCam: Як оскаржити штраф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На дорогах стало більше TruCam: Як оскаржити штраф

Особисті фінанси
6494
Останнім часом на українських дорогах збільшилася кількість ділянок доріг, на яких встановлено радар TruCam. Цей пристрій фіксує перевищення швидкості автомобілів, після чого співробітник поліції виносить постанову про адміністративне правопорушення за перевищення швидкості.
Оскаржити штраф можна як і у вищому органі (управлінні патрульної поліції в областях і Києві), так і в суді першої інстанції (районний суд) за місцем скоєння правопорушення, протягом 10 днів моменту вручення постанови.
“Курйоз ситуації в тому, що така постанова набуває законної сили з моменту винесення, тому при подачі скарги до суду необхідно сповістити орган патрульної поліції про оскарження. Щоб не передали на примусове виконання”, – зазначив керуючий партнер АО “Тарасюк і партнери” Сергій Тарасюк.
Термін розгляду залежить від суду, в Києві це може бути від двох місяців до року. Від судового збору водії звільнені.
При оскарженні постанови юрист АТ “Legal House” Максим Бехало рекомендує звернути увагу на позицію Касаційного адміністративного суду, викладену в Постанові від 06.02.2019 року по справі № 489/2363 16-а.
У своїй постанові суд вказав, що при оформленні матеріалів про адміністративні порушення за вчинення правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, в тому числі зафіксованих в автоматичному режимі, зокрема передбаченого статтею 122 КУпАП, у працівників Нацполіції відсутній обов’язок складати протокол про адміністративне правопорушення.
Також в Наказі МВС № 1395 від 7 листопада 2015 р. зазначено, що постанова виноситься в разі виявлення адміністративних правопорушень в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, передбачених ст. 122 КУпАП.
“З цього можемо зробити висновок, що, якщо вас зупинили, співробітник поліції повинен скласти саме постанову про адміністративне правопорушення”, – говорить Максим Бехало.

Як заощадити на оплаті штрафу ПДР 🚗

Однією з підстав для оскарження можна вважати порушення вимог при складанні постанови. Зазначена постанова має містити відомості, зокрема про технічний засіб, яким здійснюється фото- або відеозапис (якщо запис здійснювався).
Співробітник поліції зобов’язаний вказати в постанові інформацію про технічний засіб, яким здійснювалася фото- і/або відеофіксація.
Наступна підстава – коли співробітник поліції не виконав вимоги щодо посилання на докази при складанні постанови.
У ст. 251 КУпАП вказується, що працівник органів поліції повинен надати докази вчинення особою правопорушення, зокрема відеозапис події, фотографії тощо.
Ще однією підставою для оскарження постанови може бути несертифікований пристрій TruCam. Для цього необхідно при складанні постанови переконатися, щоб працівник поліції правильно вказав характеристики і конкретний номер TruCam.
“При оскарженні постанови вам необхідно вказати, що пристрій, на який була зафіксована швидкість руху, не може бути доказом, оскільки він не сертифікований у відповідності до законодавства”, – підсумував Максим Бехало.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас