У Міненерго розвіяли міфи про скорочення виробництва "дешевої" атомної електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерго розвіяли міфи про скорочення виробництва "дешевої" атомної електроенергії

Енергетика
1527
Національні АЕС традиційно виробляють близько половини всієї електроенергії в країні. Тому інформація про те, що їх потужність була штучно скорочена – не відповідає дійсності.
Про це заявив радник в.о. міністра енергетики Олександр Трохимець.
Він розповів, що відразу після призначення Ольги Буславець керівником Міненерго був оновлений енергобаланс. І причин було кілька:
- наявний не відповідав реальному стану справ в енергетиці,
- значне падіння споживання електроенергії в країні через спад промислового виробництва,
- зміна структури споживання електроенергії через введення карантину,
- накопичення значної кількості вугілля на складах вуглевидобувних і збагачувальних підприємств, яке потрібно було спалювати на вітчизняних ТЕС.
Новий прогнозний енергетичний баланс був ухвалений у квітні, нагадує Трохимець. І відразу ж почалися маніпулції з приводу нібито скорочення атомної генерації. Але всі вони не відповідали дійсності.
НАЕК “Енергоатом” продовжив виробляти рівно стільки електроенергії, скільки він міг виробляти в силу своїх технологічних особливостей роботи атомних енергоблоків, основним обмеженням яких є відсутність маневреності (можливості оперативної зміни потужності протягом короткого відрізка часу – декількох хвилин). Це підтверджується тим, що надалі НАЕК “Енергоатом” як і раніше виробляв близько 50% всієї електроенергії, виробленої в країні”, – додав він.
Також були звинувачення в перекосі енергетичного балансу в бік “зелених” виробників. При цьому не згадувався той факт, що скільки б українці не споживали електроенергії, від “зелених” держава все одно повинна викуповувати електроенергію повністю – такий закон.
Додамо, що за оновленим енергобалансом “зелені” виробляють близько 1% електроенергії від загального обсягу.
“Ще в 2010 році були ухвалені умови і тарифи, за якими купувалася електроенергія, вироблена на електростанціях, що працюють на відновлюваних джерелах енергії – ВДЕ (сонячні, вітрові, біогазові і малі та мікрогідроелектростанції). Основною умовою, закріпленою Законом України, є гарантований викуп всієї виробленої електроенергії або оплата її в разі відключення ВДЕ електростанцій від енергосистеми.
Тобто, навіть якби всю “зелену” електроенергію виключили з енергетичного балансу – все одно довелося б платити за неї”, – пояснив Трохимець.
Нагадаємо, Буславець підбила підсумки своїх перших 100 днів на міністерській посаді. Серед головних досягнень, крім повернення шахтарів до роботи: зниження “зелених” тарифів і приведення енергобалансу України у відповідність зі споживанням.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас