В КСУ знову оскаржили кримінальну відповідальність за незаконне збагачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В КСУ знову оскаржили кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Казна та Політика
507
До Конституційного Суду надійшло подання 47 народних депутатів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
Текст подання направили народні депутати Григорій Мамка і Олег Волошин.
Народні депутати, зокрема, відзначають, що ст. 368-5 КК, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, не відповідає статтям 1, частини другої статті 3, частинам першій, другій статті 8 Конституції.
Зокрема, ініціатори подання апелюють до рішення КС від 26 лютого 2019 року, яким було визнано неконституційною ст. 368-2 КК, яка також передбачала кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
На думку авторів подання, до кримінальної відповідальності може бути притягнуто посадову особу, “яка хоча і набула у власність активи, вартість яких на більш ніж шість з половиною тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи, проте придбання таких активів відбулося виключно за рахунок законних доходів членів його сім’ї”.
Парламентарії вказують, що “використання в диспозиції частини першої статті 368-5 КК такої юридичної конструкції, як «перевищує її законні доходи», породжує правову невизначеність, оскільки неможливо однозначно визначити, за який саме період необхідно буде вважати доходи відповідної особи для встановлення в її діяннях складу злочину у вигляді незаконного збагачення.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас