Ринок нерухомості столиці у I півріччі (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нерухомості столиці у I півріччі (інфографіка)

Особисті фінанси
2048
Більше половини першого півріччя 2020 року ми прожили в карантині на тлі глобального поширення COVID-19. Звичайно ж, ринки первинної та вторинної нерухомості не могли не відреагувати на ситуацію.
Про це пише Будпортал.
Більшу частину квітня потенційні покупці первинки «завмерли» в очікуванні. При цьому забудовники щосили намагалися не зупиняти будівництва і налагодити консультації і продажі онлайн. Крім карантину, на ситуацію на ринку вплинули й інші фактори, в тому числі реформа ДАБІ.
Ціни. За даними аналітиків з січня 2020 року вартість квадратного метра виросла на 4,6% і склала в червні 25 100 грн/кв. м. При цьому на графіку видно, що зростання припало на лютий-березень, і всього на плюс 100 грн за квадрат ціна змінилася в травні.
Ринок нерухомості столиці у I півріччі (інфографіка)
В доларі ми бачимо зниження середньої вартості з 990$ до 940$ за кв. м, і поки ми продовжуємо спостерігати це падіння. За прогнозами економічних експертів, до кінця року гривня буде продовжувати падіння, що відповідно позначиться і на зниженні вартості кв. м у валюті.
Обсяги продажів. Експерти з нерухомості зазначають, що показники продажів від місяця до місяця відрізнялися. У березні вони знизилися на 15%, в квітні – на 40% по відношенню до докарантинного періоду, а в травні почалося зростання продажів – вони склали близько 95% показника лютого. У червні ми вийшли на рівень продажів лютого і аналогічного періоду минулого року.
За різними комплексам ситуація різниться, якщо говорити про ринок в цілому, то ринок випав на 3 місяці, що в математичному підрахунку дорівнює 25% по року, прокоментували забудовники.
Всі без винятку забудовники зіткнулися з просіданням попиту на початку карантину від 40-50% до 60-70% в залежності від формату, концепції продуктів.
Ріелтори ж, що працюють як на первинному, так і на вторинному ринку, відзначають зниження купівельної активності в зв’язку з нестабільністю економіки і в цілому купівельних настроїв. Сегмент покупців, які в пошуку житла для себе, поки відкладають покупку на невизначений час, формуючи тим самим відкладений попит. Сегмент інвестпокупок, який раніше становив не більше 20-25% в новобудовах столиці, також скоротився, хоча і не так відчутно.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас