Різке підвищення мінімальної зарплати матиме короткостроковий ефект - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різке підвищення мінімальної зарплати матиме короткостроковий ефект - економіст

Казна та Політика
26427
Різкі підвищення мінімальної заробітної плати в Україні матимуть лише короткострокові ефекти. Надалі вони нівелюватимуться зростанням інфляції та зниженням ефективності бізнесу.
Про це в коментарі РБК-Україна сказав керівник підрозділу макроекономічних досліджень групи ICU Сергій Ніколайчук.
Як зазначив економіст, у найближчі місяці зростання реальних заробітних плат отримає позитивний імпульс від відновлення діяльності в готельно-ресторанному бізнесі та транспорті, а також, імовірно, і від скасування обмежень у державному секторі.
“Водночас подальше зростання реальних зарплат має уповільнитися порівняно з допандемічними темпами через відносну обмеженість трудової міграції та послаблення потенціалу зростання продуктивності праці”, – додав він.
Ніколайчук також наголосив, що динаміка зарплат демонструє відносно високу гнучкість: у період карантину бізнес достатньо швидко адаптував їх до нових реалій, використовуючи такі варіанти, як скорочення робочого тижня, неоплачувані відпустки, обмеження виплат премій тощо.
“Тому негативні наслідки для рівня безробіття, як і під час попередніх криз, не повинні бути настільки значними, як у середньому в інших країнах”, – вважає він.
Ніколайчук зазначив, що заробітні плати продовжують активно зростати після просідання в березні-квітні, однак усе ще нижчі, ніж у лютому. Відповідно до опублікованих даних Держстату зростання номінальних та реальних заробітних плат у червні прискорилося до 7,4% р/р і 4,9% р/р відповідно.
“За нашими оцінками, з урахуванням сезонності середня номінальна зарплата в червні була все ще на 1,4% нижче порівняно з піком у лютому, а реальна – на 3,6%”, – додав він.
Найбільше порівняно з лютим сезонно скореговані номінальні зарплати знизились у готельному та ресторанному бізнесі (на 34%), в операціях з нерухомим майном (на 10,7%), у фінансовому секторі (на 9,1%) та транспорті (на 8,6%). Натомість за цей же період зросли зарплати в медицині (на 6,6%), освіті (на 1,8%) та сільському господарстві (на 1,7%). Порівняно з локальним мінімумом у квітні середні зарплати виросли майже у всіх секторах, окрім державного управління, на динаміці якого позначилось обмеження зарплат на період карантину до 47 230 грн, зазначив керівник підрозділу макроекономічних досліджень групи ICU.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата буде збільшена до 5000 грн на місяць.
  • З 1 січня наступного року — до 6000 грн.
  • З 1 липня 2021 року — до 6500 грн.
  • У 2022 році – до 6700 грн.
  • У 2023 році — до 7176 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас