336
Споживання населенням Донецької області м'ясних продуктів забезпечено власним виробництвом лише на 40%
— Особисті фінанси
Споживання населенням Донецької області м’ясних продуктів забезпечено власним виробництвом лише на 40,7%, молокопродуктів – на чверть.
Про це повідомляє пресслужба Головного управління статистики в Донецькій області.
За результатами балансових розрахунків фондів споживання основних сільськогосподарських продуктів, які щорічно виконуються державною службою статистики як в цілому по Україні, так і в розрізі регіонів, середньостатистичним жителем Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованої території) в 2019 році спожито 49,7 кг м’яса і м’ясних продуктів (включаючи субпродукти), 170,4 кг молока і молочних продуктів, 255 шт яєць, 96,1 кг хлібних продуктів (це борошно, крупи, бобові, а також хліб і макаронні вироби в перерахунку на борошно), 92,2 кг картоплі, 143,5 кг овочів і баштанних продовольчих культур, 45,6 кг плодів, ягід і винограду (без переробки на вино), 12,9 кг риби і рибних продуктів, 28,5 кг цукру, 11,0 кг рослинної олії (ці показники включають споживання не тільки в чистому вигляді, але також у складі інших продуктів, наприклад, рослинної олії – в консервах, цукру – в кондитерських виробах, в безалкогольних напоях і т.п.).
У 2019 році порівняно з попереднім роком в області збільшилося середньодушове споживання овочів та баштанних продовольчих культур – на 0,7%, молока та молокопродуктів – на 3,0%, плодів, ягід та винограду – на 5,8%, риби та рибних продуктів – на 6,6%, що при скороченні на 5,9% споживання хлібних продуктів свідчить про певне поліпшення якості харчування. Разом з тим споживання м’яса і м’ясопродуктів знизилося в порівнянні з 2018 роком на 0,2%, а проти 2016 року – на 8,5%.
Калорійність середньодобового раціону зменшилася за останній рік на 2,5% (з 2524 ккал в розрахунку на одну людину в 2018 році до 2460 ккал в 2019 році, що на 8,6% менше, ніж в середньому по Україні).
Середньодушове споживання м’яса і м’ясопродуктів в 2019 році було нижче, ніж середній показник по Україні, на 7,3%, яєць – на 9,6%, овочів і баштанних продовольчих культур – на 12,9%, молока і молокопродуктів – на 15,0%, плодів, ягід і винограду – на 22,3%.
При високій щільності населення та значній концентрації промислового виробництва власних ресурсів м’ясної та молочної сировини недостатньо для задоволення потреб населення Донецької області. Виробництво м’яса і м’ясопродуктів в 2019 році склало 40,7% від загального їх споживання в регіоні, молока і молочних продуктів – 24,6%. Відсутні обсяги компенсувалися ввезенням з інших регіонів та імпортом.
За матеріалами: ГУСДО
Поділитися новиною