У НБУ обґрунтували збереження облікової ставки на історично низькому рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ обґрунтували збереження облікової ставки на історично низькому рівні

Кредит&Депозит
872
Під час засідання Комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України 22 липня збереження облікової ставки на рівні 6% підтримали 7 з 10 членів КМП. Ще троє висловилися за зниження ставки до 5,5%.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
Як зазначається в повідомленні, члени КМП відзначили, що економіка починає виходити з кризи, але все ще потребує стимулюючої монетарної політики. В умовах високого рівня невизначеності з поширенням коронавірусу громадяни та підприємства ймовірно і надалі будуть достатньо стриманими в своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Це гальмуватиме відновлення ділової активності. Відповідно, економіка потребує стимулюючої монетарної політики.
Водночас в останні місяці відбувся розворот інфляційного тренду. Подорожчання енергоносіїв на світових ринках та поступове відновлення попиту прискорили зростання цін. За підсумками цього року, інфляція буде близькою до цілі НБУ у 5%. Але в 2021 році вона може зрости ближче до верхньої межі цільового діапазону 5%+/-1 в.п.
“У таких умовах збереження облікової ставки на рівні 6% є оптимальним рішенням. З одного боку, облікова ставка тримається на рекордно низькому рівні і залишає банкам достатній простір для подальшого зниження депозитних та кредитних ставок. Попередні зниження облікової ставки все ще не відобразилися повною мірою у банківських ставках. З іншого боку, таке рішення спрямоване на забезпечення помірної інфляції у 2021-2022 рр., що важливо для стійкого зростання економіки”, – йдеться в повідомленні.
Члени КМП також по-різному бачать подальшу траєкторію ставки. П’ять членів КМП очікують на збереження ставки на поточному рівні принаймні до кінця 2020 року. Троє бачать потенційний простір для подальшого зниження у короткостроковій перспективі. Двоє припустили можливість підвищення ставки вже наприкінці поточного року.

Довідка Finance.ua:

  • 23 липня 2020 року Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін – на рівні 6%.
  • В Національному банку України прогнозують, що облікова ставка до кінця цього року залишиться на рівні 6%.
  • Збереження Правлінням НБУ облікової ставки на рівні 6% річних свідчить про відсутність політичного тиску на регулятор. Таку думку висловив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас