Платіжний баланс у II кварталі зведено з рекордним профіцитом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжний баланс у II кварталі зведено з рекордним профіцитом

Казна та Політика
809
Поточний рахунок платіжного балансу за підсумками квітня-червня зведено з рекордним профіцитом $4,3 млрд, зазначено в інфляційному звіті Національного банку України (НБУ).
«Результат був кращим, ніж очікувалося в попередньому прогнозі (дефіцит $1,1 млрд. – Ред.), через високу стійкість експорту товарів і глибше впорівнянні з експортом падіння імпорту, в тому числі через тимчасове припинення туризму», – йдеться в документі.
За оцінками НБУ, платіжний баланс України за підсумками другого кварталу було зведено з дефіцитом $100 млн, тоді як у квітневому прогнозі регулятор очікував профіцит показника на рівні $200 млн.
Згідно зі звітом, експорт товарів і послуг в другому кварталі знизився на 12,1% до аналогічного періоду минулого року (р/р) – до $13,2 млрд, в тому числі за рахунок ослаблення світової економічної діяльності, вичерпання запасів окремих зернових і низьких світових цін на метали і кукурудзу.
Уточнюється, що в цілому експорт продовольчих товарів в другому кварталі 2020 року скоротився через швидке вичерпання запасів кукурудзи і сої, високу конкуренцію на ринку зернових і зменшення попиту з боку виробників біопалива, а також незважаючи на нарощування поставок добрив і пластмас знизився експорт продукції хімічної промисловості на тлі погіршення зовнішньої цінової кон’юнктури.
Крім того, поглибилося падіння експорту металургійної продукції через подальше звуження зовнішнього попиту і скорочення світових цін та експорту продукції машинобудування, в тому числі через зменшення зовнішніх замовлень на поставки залізничних вагонів.
Згідно з документом, за підсумками квітня-червня 2020 року імпорт товарів і послуг різко знизився (на 27,7% р/р) через суттєве звуження внутрішнього попиту і закриття кордонів – до $12,3 млрд. Зокрема, значно скоротився імпорт продукції машинобудування, а також поглибилося падіння імпорту комплектуючих для альтернативної енергетики через невизначеність щодо законодавчого поля для цього виду діяльності.
Зазначається, що також скоротився імпорт промислових виробів на тлі ослаблення споживчого попиту, при цьому імпорт продовольчих товарів продовжив зростати. Крім того, зменшився імпорт хімічної продукції в результаті нарощування внутрішнього виробництва добрив, яке було нижче обсягів закупівель побутової хімії, а також на тлі зниження цін на енергоносії. За даними НБУ, через зниження цін також поглибилося падіння енергетичного імпорту (майже до 50% р/р).
У звіті вказується, що незважаючи на очікуване скорочення обсягів переказів, їх падіння було меншим, ніж прогнозувалося (до 60% р/р) – на 15,3% р/р. «Цьому сприяло активне повернення українських заробітчан на роботу за кордон і більше стійкий попит на трудових мігрантів в країнах-реципієнтах (зокрема Польщі)», – пояснив НБУ.
Згідно з прогнозами Нацбанку, поточний рахунок платіжного балансу в третьому кварталі 2020 року буде зведено з профіцитом $400 млн, в четвертому – з дефіцитом $600 млн, і за підсумками року профіцит показника складе $6,5 млрд.
За оцінками НБУ, зведений платіжний баланс України за підсумками третього кварталу буде зведений з нульовим показником, за підсумками четвертого профіцит складе $400 млн, а за 2020 рік – $1,5 млрд.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас