У Франції почалося складання найбільшого термоядерного реактора вартістю 20 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Франції почалося складання найбільшого термоядерного реактора вартістю 20 млрд євро

Світ
2806
Цього тижня відбулася важлива подія, потенційно здатна зробити революцію в енергетиці – 28 липня на півдні Франції вчені приступили до складання міжнародного експериментального токамака ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), який повинен довести на практиці життєздатність концепції комерційного термоядерного реактора, здатного виділяти більше енергії, ніж витрачати. В офіційній церемонії початку складання ITER 28 липня, яка транслювалася в YouTube, взяли участь президент Франції Еммануель Макрон і перші особи країн-партнерів ITER.
Керований термоядерний синтез – це Святий Грааль сталої енергетики, потенційно необмежене джерело екологічно чистої енергії. Технологія розглядається як більш ефективна і безпечна альтернатива АЕС, на які припадає близько 10% світової генерації електрики. Сучасні АЕС, як відомо, перетворюють теплову енергію, що виділяється при розпаді радіоактивних ізотопів, на електричний струм. Термоядерні реактори працюють за зовсім іншим принципом, що ґрунтується не на розщепленні, а на синтезі більш важких елементів з більш легких. Така схема в найзагальнішому сенсі аналогічна тому, що відбувається в ядрах зірок реакцій. Основними концепціями є токамак і стеларатор. Основною проблемою таких установок є створення і підтримання відповідних умов.
ITER – не перший експериментальний реактор, але найбільший проект такого роду. Загалом в ньому беруть участь 35 країн, в тому числі США, Китай, Великобританія, Швейцарія, Індія, Японія, Південна Корея і 27 країн-учасниць Європейського союзу. Конструкція ITER вважається однією з найскладніших, коли-небудь розроблених людиною. Загальна маса реактора оцінюється в 23 тисячі тонн. Сама установка займе цілу будівлю. Роботи над цим проектом почалися ще в 1992 році, а дозвіл на будівництво було отримано 14 років тому. Підготовчі роботи стартували в 2007 році в дослідному центрі Кадараш, а в кінці травня 2020 року в шахту реактора опустили підставу кріостата загальною масою 1250 тонн, що, по суті, є відправною точкою процесу створення самого реактора.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас