Заміна номера: мобільні оператори і банки попереджають про нову хвилю шахрайств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заміна номера: мобільні оператори і банки попереджають про нову хвилю шахрайств

Фінтех і Картки
3294
Мобільні оператори, представники банківських структур та телекомунікаційні експерти попередили про можливий спалах шахрайств, який може виникнути, якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), дозволить перенесення незареєстрованих мобільних абонентів від одного оператора до іншого.
Проєкт змін український телеком-регулятор ухвалив за основу 31 березня поточного року. Наступне засідання, присвячене спрощенню процедури перенесення, планується провести вже в п’ятницю, 31 липня.
У документі містяться три основні зміни: спрощення порядку подання заяв абонентів на отримання послуги MNP (перехід абонента на обслуговування до іншого оператора мобільного зв’язку зі збереженням номера), скорочення строку перенесення номера з трьох до двох днів і спрощення процесу ідентифікації абонента при подання заявки на перенесення номера.
Експерт ринку телекомунікацій Роман Химич нагадав, що послуга перенесення номерів існує в світі мінімум 20 років, а в Україні відповідні вимоги законодавства з’явилися понад 10 років тому. За цей час виник принципово новий феномен — “цифрова ідентичність”, що передбаачає всі цифрові активи людини (адреса електронної пошти, номери телефонів, облікові записи, сайти, блоги). І крадіжка цієї ідентичності за допомогою злочинного захоплення номера телефону майже завжди спричиняє серйозні проблеми для людини.
Заміна номера: мобільні оператори і банки попереджають про нову хвилю шахрайств
Химич наводить статистику США, де тільки за 2018 рік було зафіксовано 679 тисяч випадків злочинного переоформлення номера мобільного зв’язку. Для порівняння, в 2017 році таких випадків було 380 тисяч. “Абсолютна більшість випадків відбувається саме через процедуру перенесення номерів. При цьому перше в історії США судове рішення по крадіжці номера було винесено тільки взимку 2019-го. І це на ринку, який інституційно набагато більш розвинений і на якому працює дієздатна правоохоронна система”, — пояснює експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас