В "Київміськбуді" попереджають, що безконтрольний збір даних ріелторами може обернутися шахрайством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Київміськбуді" попереджають, що безконтрольний збір даних ріелторами може обернутися шахрайством

Нерухомість
2151
Холдингова компанія “Київміськбуд” заявляє, що надання ріелторам права на збір інформації без достатнього контролю, яке міститься в законопроєкті Про регулювання ріелторської діяльності № 3618, дасть можливість здійснювати масштабні шахрайські дії.
Про це повідомив віцепрезидент компанії Степан Кударенко.
“У законопроєкті пропонується надавати ріелторам право збирати інформацію шляхом надання доступу до електронних і державних реєстрів і ріелторських запитів, які, через відсутність достатнього контролю з боку держави, дадуть можливість для здійснення шахрайських дій у загальнодержавних, неконтрольованих масштабах”, – сказав він.
Також Кударенко зазначив, що документ не регулює механізми визначення розміру плати або встановлені ставки за формування виписок з Єдиної інформаційної бази даних, що свідчить про наявність у цій частині корупційних ризиків.
Електронна база з інформацією про об’єкти нерухомості та операції з ними фактично дублюватиме відомості, які містяться, в тому числі, в державному реєстрі прав на нерухоме майно, Державному земельному кадастрі, за відсутності певного відповідального державного органу з нагляду за такою базою.
Крім того, в законопроєкті не враховані принципові відмінності в операціях між житловою та комерційною нерухомістю, особливо з точки зору прав інвесторів і захисту конфіденційності інформації.
Водночас в “Київміськбуді” підкреслюють, що на первинний ринок нерухомості дія цього законопроекту не поширюється, а компанія реєструє всі угоди в Єдиному реєстрі нерухомого майна.
Однак законопроєкт № 3618 в компанії оцінюють як такий, що потребує доопрацювання, з огляду на існування інших обмежень у реалізації власниками своїх прав щодо розпорядження нерухомістю, корупційних ризиків та наданих надмірних повноважень ріелторам без чітко визначеного механізму державного контролю.
Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) рекомендує передбачити норму про добровільність отримання послуг ріелтора власниками нерухомості в законопроекті Про регулювання ріелторської діяльності № 3618.
Також агентство виявило в документі низку корупційних ризиків.
32 депутати пропонують Верховній Раді передбачити, що договір на відчуження або оренду нерухомості не може бути укладений без внесення в єдину інформаційну базу даних у сфері ріелторської діяльності.
Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України заявляє про закладені в законопроекті № 3618 Про регулювання ріелторської діяльності корупційні ризики через неконкретність прописання процедур (реєстрації в реєстрах, перевірки, покарання для ріелторів та інше).
32 депутати пропонують Верховній Раді передбачити, що договір на відчуження або оренду нерухомості не може бути укладений без внесення в єдину інформаційну базу даних у сфері ріелторської діяльності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас