Міжбанк: вчорашні новини можуть сьогодні зіграти за гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: вчорашні новини можуть сьогодні зіграти за гривню

Валюта
2871
Минула доба виявилася дуже багатою на фінансові новини у всьому світі і в Україні. Більшість з них виявилися позитивними для гривні і ще позначаться на поведінці валютного міжбанку.
Ось основні:
1. Облікову ставку НБУ збереженовні 6% річних. Виступ нового голови Нацбанку Кирила Шевченка під час оголошення результатів засідання монетарного комітету регулятора і таке рішення Нацбанку – впливатиме безпосередньо на ресурсний ринок і дає певні вступні фінансистам в частині поводження НБУ найближчим часом. Певність у стратегії регулятора зніме частину напруги і на валютному ринку.
2. 23 липня чиновники підписали меморандум і кредитну угоду з Єврокомісією на 1,2 млрд євро. Це збільшить резерви країни і позитивно позначиться на фінансовому стані держави, особливо в період майбутніх значних виплат за зовнішніми боргами восени цього року;
3. Україна розмістила 12-річні євробонди з погашенням в березні 2033 року на суму $2 млрд під 7,25% річних. Охочих купити ці папери було значно більше, ніж був обсяг їх пропозиції. Це також дозволяє чиновникам розраховувати в перспективі й на нові випуски подібних зобов’язань. Подібне – позитивний фактор для гривні, бо зростання ЗВР і довгостроковість цих позик дозволять країні перегрупувати фінансові ресурси і частково знизити боргове навантаження на бюджет в 2020-2022 роках.
Розслаблятися на цих новинах не варто, позаяк поточна ситуація на валютному ринку продовжує залишатися напруженою, але певну підтримку гривні вони нададуть.
Крім цих новин, на поведінку міжбанку сьогодні вплинуть:
1. Фактор закінчення тижня. Зазвичай це призводить до зниження ділової активності частини клієнтів і зараз також грає на підтримку гривні.
2. Інтервенції Нацбанку, проведені останніми дніми, за рахунок яких регулятор частково зняв надмірний попит на валюту на міжбанку. Учасники ринку розуміють, що НБУ і сьогодні в разі необхідності може вийти на торги з продажем долара і цим утримувати необхідний йому граничний рівень котирувань.
3. Поведінка готівкового ринку, де до вечора четверга намітилася деяка стабілізація ситуації, що також надає підтримку нацвалюті.
4. Продовження ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках, що позначиться на курсі євро відносно гривні. Уже вчора періодично євро пробивав поріг в 1,16 долара і зараз пішов вище. Тому курс євровалюти відносно гривні поки впевнено закріпився вище позначки в 32 гривні.
5. Поведінка спекулянтів і нерезидентів. Спроби спекулятивних атак на гривню продовжаться і в п’ятницю, але в основному сьогодні спекулянти будуть заробляти в форматі “в дві сторони” і за рахунок різниці між курсами готівкового та безготівкового ринків. А ось сильно розгойдувати курс вони зможуть тільки в разі активізації великих місцевих гравців, що малоймовірно перед вихідними. Нерезиденти ж продовжать поступово виходити з гривневих ОВДП, але без активного тиску на гривню і невеликими траншами покупок валюти, щоб “не підривати” котирування.
6. Початок періоду виплат основних сум ПДВ експортерам. Це зазвичай знижує їх зацікавленість у продажу валютної виручки і працює проти гривні на міжбанку. Але з огляду на той факт, що такі надходження зазвичай приходять експортерам від держави у другій половині дня – сьогоднішні заходи гривні зіграють вже швидше за все в понеділок.
Експортери, як і раніше, не будуть поспішати продавати всю валютну виручку, а будуть це робити частинами – в моменти максимального зростання котирувань під час сесії. При перекосі попиту і пропозиції на торгах Нацбанк знову вийде на торги, щоб згладжувати курсові коливання. В цьому випадку, його цінники інтервенцій Нацбанку будуть головним курсовим орієнтиром для учасників торгів.
Котирування міжбанку, за прогнозом Finance.ua на 24 липня, перебуватимуть у межах: долар – коридор 27,60 – 27,95 гривень, євро – коридор 31,93 – 32,50 гривень. Обсяг операцій на п’ятничному міжбанку за нашими розрахунками буде в межах $170-205 млн при здійсненні до 500 угод.
Готівковий ринок сьогодні буде орієнтуватися тільки на ситуацію на торгах без спроб додаткової гри “на підвищення” і мінятиме свої курси протягом дня по долару і по євро залежно від міжбанківського тренду.
Курс в обмінниках фінкомпаній і банків перебуватиме в межах:
Долар – коридор котирувань покупок і продажів 27,55 – 28,10 гривень
Євро – коридор котирувань покупок і продажів 31,65 – 32,65 гривень.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,78 / 27,81
євро – 32,18 / 32,21
російський рубль – 0,3889 / 0,3895
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас