Артем Ковбель: симфонія форензік. Як може обманювати ваш топ-менеджмент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: симфонія форензік. Як може обманювати ваш топ-менеджмент

Фондовий ринок
1622
Я не втомлюся повторювати: бізнес потрібно контролювати. Особливо якщо у вас їх кілька. Або якщо ви володієте більшою частиною акцій. Або якщо присутні інші “якщо”. Контролюйте все, не перекладайте цей обов’язок на найманого директора, віцепрезидента і т.д. Тому що в іншому разі можна позбутися відразу всього. І жодні рейдери для цього не потрібні.
Існує цілий набір інструментів, який дозволить вам завжди бути в курсі всього. Все, або майже все, є складовою частиною процедури форензік. Сам форензік, якщо переходити на мову метафор, я б назвав симфонією. Симфонією аналітичних та інформаційних даних, компілюючи які ви самі буде писати сценарій п’єси свого бізнесу. Чи буде він прозорим і ефективним або тіньовим і абсолютно непідконтрольним – залежить тільки від вас.
Доведу це на прикладах. Прикладах власних форензік-розслідувань на реальних українських підприємствах. У них я розповім, як занадто довірливі власники втрачають гроші і які схеми використовуються для їх обману. Після прочитання прошу переконатися в тому, що такі ризики не загрожують вашому бізнесу.
  • Схема №1: фіктивні угоди
Як найпростіше забрати у довірливого власника бізнесу гроші? Організувати купівлю “дуже потрібних” послуг і товарів у неіснуючих компаній. Якщо власник свідомо не перевіряє всі рухи за своїми рахунками, то може в підсумку не дорахуватися мільйонів. Так і сталося в кейсі, про який я зараз розповідаю.
Головний винуватець – міноритарний акціонер – організовував фіктивні угоди по-різному. Наприклад, штучно створив кредиторську заборгованість за допомогою проведення безтоварних угод. Далі ця кредиторська заборгованість переуступалася юридичній особі, теж підконтрольній міноритарному акціонеру. Перед цією особою кредиторська заборгованість гасилася.
За допомогою такої схеми міноритарій занижував фінансовий результат підприємства з метою зменшення його нерозподіленого прибутку і позбавлення мажоритарного акціонера дивідендів, відведення в сторону (на пов’язані особи) грошового потоку.
Також ця операція була націлена на отримання додаткового контролю над підприємством шляхом формування зобов’язань на підконтрольній юридичній особі, внаслідок чого при веденні претензійної діяльності активи (частково або весь) могли б бути арештовані і стягнуті.
Цього можна було б уникнути, якби власник контролював фінансові потоки в своїй компанії, стежив би за доцільністю тих чи інших витрат. Очевидні ж речі, так?
  • Схема №2: маніпуляції з будівельними роботами
Схема застосовувалася тим же міноритарієм паралельно з тією, що описана вище. На підприємстві проводилася ремонтні роботи з модернізації приміщень. Тут в цілому не було нічого незвичайного, крім одного: вартість цих роботи була істотно завищена, місцями – в сотні разів.
Цей факт з’ясувався після того, як бухгалтер отримав повідомлення від підрядника про те, куди занести кік бек. Після цього була проведена робота з технічного нагляду, в результаті якої було визначено явне завищення вартості реконструкції об’єкта.
Який з цього висновок можна зробити? Крім контролю фінансів, власнику також потрібно підтримувати комунікацію з усіма ключовими фахівцями в компанії. Адже в моєму прикладі неприємна правда з’ясувалася після діалогу з бухгалтером. Взагалі співробітники часом багато можуть розповісти про те, що відбувається в компанії за вашою спиною, тому не варто гидувати банальним людським спілкуванням.
  • Схема №3: Обман з орендою
Якщо точніше, нерухомість на підприємстві здавалася за заниженими орендними ставками – значно заниженими. Причому частина приміщень здавалася в оренду директору компанії і його родичам.
Ми з’ясували це під час власної перевірки під виглядом таємного покупця (англійська назва HUMINT – human source intelligence). Дізналися, що більшість орендарів працювали за схемою, за якою орендні платежі сплачувалися в Ф2.
Відповідно, вони не світилися в офіційному звіті про прибутки і збитки (З
ЗПЗ) і в звіті про рух грошових коштів (РГК).
Відповідно проходили повз мажоритарного акціонера, який перебував поза операційним контролем. І який в підсумку втратив дуже багато грошей.
  • Схема № 4. “Віджимання” клієнтів
Це приклад вже з іншої опери, так би мовити. Інша компанія, інший власник, який вирішив вийти з операційного контролю, залишивши своєму найманому менеджеру 30% частки в бізнесі і зробивши його генеральним директором. А той, у свою чергу, виявився “із сюрпризом”.
Якщо точніше, цей директор втратив велику суму грошей у банку, що пішов з ринку (близько 3 млн доларів). Відповідно виникла потреба компенсувати втрату.
Тобто у людини, яка приступила до обов’язків гендиректора, з самого спочатку був неслабкий мотив для крадійства. Власник цього не знав, погано розібрався в людині, за що і поплатився.
Що в підсумку зробив найманий директор? Перевів кілька клієнтів компанії власника на власну структуру. Цим він завдав бізнесу власника шкоди в розмірі 50% від обороту. Все це виявилося під час прискіпливої аудиторської перевірки.
  • Схема №5. Неправильні продажі
Ще один приклад з іншої компанії, цього разу – дочки великої транснаціональної корпорації. Тут ми виявили схему в комерційному відділі в частині продажу продукції за заниженими цінами з метою виконання KPI з продажу, які були зав’язані на отримання відсотка не від чистого прибутку, а від обсягу реалізації продукції.
Ця схема поширена в компаніях зі слабкою системою внутрішніх контролів в частині внутрішніх політик. У схемі вразливість була у відсутності прописаної системи знижок, що призвело до зловживань з боку відділу продажів в частині продажу продукції нижче від її фактичної собівартості. Також ця схема призвела до недоплати ПДВ до бюджету.
В цьому випадку все вийшло, скажімо так, не настільки прикро. У нас був випадок, коли СЕО витратив близько мільйона бюджетних коштів виключно на свої потреби (ресторани, дорогий відпочинок з сім’єю, купівля машини, коштовностей і т.д.). Як вам?
Звідси випливає головний висновок: не залишайте свій бізнес один на один з Топ-менеджерами або партнерами по бізнесу. Перевіряйте все і завжди. Це одне з правил форензік.
Але навіть якщо ви особисто за всім стежите – це не означає, що у вас не крадуть. Просто тому, що завжди можна придумати такі схеми шахрайства, які чудово впишуться в повсякденну рутину компанії. Виявити їх можуть тільки спеціальні перевірки. Тому будьте пильні! Не дозволяйте симфонії шахрайства взяти верх над симфонією форензік.
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Botique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас