Зміцнення гривні у 2019 році стало причиною падіння економіки - Петрашко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення гривні у 2019 році стало причиною падіння економіки - Петрашко

Казна та Політика
3377
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко вважає, що зміцнення курсу гривні у 2019 році призвело до падіння економіки. Крім того він звинуватив структури, близькі до НБУ, у спекуляціях на ринку ОВДП.
Про це міністр сказав в інтерв’ю РБК-Україна.
Петрашко підтримує політику гнучкого обмінного курсу, яку проводив НБУ.
“Просто вважаю, що курс використовувався для маніпуляцій. Ми розуміємо, що минулого року посилення курсу до 23,5 гривень/долар, по суті, заклало основу для падіння нашої промисловості і ВВП”, – казав він.
На його думку, у 2019 році НБУ недостатньо викуповував валюту і поповнював резерви, дозволяючи гривні зміцнюватися.
“Адже коли курс коливається з 28,5 грн і йде у 23 грн/долар, то ми розуміємо, які катастрофічні наслідки це має для нашої експортно-орієнтованої промисловості”, – сказав він.
За його словами, коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектору в непродуктивний.
“Дохідність по ОВДП у той час зашкалювала і доходила по 30%, за відсутності будь-якого ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, у аграріїв, без будь-якої підстави, не поповнили резерви, коли могли поповнити”, – розповів міністр.
На його думку, падіння ВВП заклав не уряд Олексія Гончарука. “Я вважаю, заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням у 4-му кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори”, – сказав він.
Крім того, він переконаний, що НБУ тримав зависоку облікову ставку для того, щоб певні структури займалися спекуляціями.
“Ми розуміємо: для спекуляцій на ринку ОВДП і подібних речей… З боку структур, які дуже тісно працювали з Національним банком, це всім відомо”, – сказав він.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк під керівництвом Кирила Шевченка не бачить підстав для втручання в ситуацію на валютному ринку.
  • Стабільності курсу гривні до кінця 2020 року ніщо не загрожує. Нема жодних причин, щоб ситуація змінилася. Про це заявляв міністр фінансів Сергій Марченко.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас