Рада скоротила "зелені" тарифи в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада скоротила "зелені" тарифи в Україні

Енергетика
2307
Народні депутати України ухвалили у другому читанні законопроєкт №3658, який передбачає скорочення “зелених” тарифів на електроенергію з відновлюваних джерел, а також вирішує проблеми галузі.
За відповідне рішення проголосували 288 народних обранців.
Документ передбачає зниження “зелених” тарифів для ВЕС, введених в експлуатацію до 2020 року на 7,5%, для СЕС – на 15%. Також він встановлює відповідальність за небаланси виробникам ВДЕ в 2021 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році.
Крім того, законопроєкт пропонує, що держава вирішить проблему поточної заборгованості (20 млрд грн) перед виробниками “зеленої” електроенергії – 40% до кінця 2020 року і 60% наступного року (по 15% в кожному кварталі).
Як повідомлялося, постачальник електричної енергії для потреб населення ДП “Гарантований покупець” заявив про ризик банкрутства у разі зриву голосування за урядовий законопроєкт №3658 про скорочення “зелених” тарифів, який міг би істотно зменшити дефіцит коштів держпідприємства.
Нагадаємо, 17 липня інвестори в “зелену” енергетику і працівники галузі вийшли на мітинг під Верховну раду і Офіс президента у зв’язку з ризиком зриву голосування за урядовий законопроєкт №3658.
Проєкт закону підготовлено на основі Меморандуму між Урядом України та міжнародними інвесторами за посередництва європейської Енергоспільноти.
За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень Меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.
Раніше інвестори заявляли, що ухвалення рішень, не узгоджених в меморандумі, змусить їх звертатися в міжнародні арбітражі.
За підрахунками Центру Разумкова, загальна сума збитків для України в арбітражах може досягати 250 млрд грн.
Крім того, на початку липня конгресмени США закликали Президента України Володимира Зеленського досягти результату в переговорах з інвесторами в “зелену” енергетику і допомогти закріпити вже наявні домовленості законодавчо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас