У Барселоні зібралися примусово викуповувати у господарів порожні квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Барселоні зібралися примусово викуповувати у господарів порожні квартири

Нерухомість
5349
Влада Барселони вирішила вдатися до нової “зброї” в боротьбі за збільшення кількості доступних квартир для оренди – можливості примусового викупу нерухомого майна, яке стоїть порожнім.
Про це повідомляє Rzeczpospolita, посилаючись на Bloomberg.
На поточному тижні департамент житлового будівництва міста Барселона направив попередження 14 компаніям, що володіють в цілому 194 квартирами. У листі місто попереджало, що якщо компанії не знайдуть орендарів протягом місяця, то нерухомість буде примусово викуплена містом за половину її ринкової вартості. Потім місто буде використовувати її як свій житловий фонд для людей з низьким доходом. Компаніям також загрожують штрафи від 90 до 900 тис. євро.
Барселона вже багато років бореться з проблемою вакантності житла, з одного боку, і зростанням орендної плати, з іншого. Після кризи на ринку нерухомості в 2007-2008 роках деякі компанії вважають за краще тримати порожню нерухомість в очікуванні зростання її вартості, а не виводити її на ринок оренди.
Крім того, деякі компанії не дбають про свою власність, що призводить до самопоселення в ній людей і перетворення на так звані narcopisos (нарко-квартири), в яких ведуть свою діяльність наркоторговці.

Довідка Finance.ua:

  • У Каталонії вже з 2016 року діє положення, що дозволяє місцевим органам влади примусово брати під контроль квартири, порожні більш ніж 2 роки. Місцева влада може примусово орендувати такі квартири на термін від 4 до 10 років, після чого вона повинна повернути їх власникам. Новий закон, ухвалений у грудні 2019 року, дозволяє більше – викуповувати за половину вартості.
  • Нинішня акція міської влади спрямована на можливе придбання повністю невикористовуваного майна. Місто націлене на нерухомість, що задовольняє одночасно дві умови: відсутність оренди протягом останніх двох років, а також відсутність будь-якого споживання енергії або інших комунальних послуг. Це дозволить виключити будинки, які іноді використовуються як друге житло.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас