За валютні борги не виселятимуть: як довго діятиме новий мораторій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За валютні борги не виселятимуть: як довго діятиме новий мораторій

Нерухомість
1375
Згідно з законопроектом №3640 мораторій на виселення боржників за валютними кредитами буде подовжено до початку 2022 року.
Про це пише Build Portal
Це стосується захисту валютних боржників, яких з кінця жовтня 2020 року можуть почати примусово виселяти з помешкань. Оскільки саме в кінці жовтня закінчується термін дії відповідного мораторію.
«Ніхто не буде реструктуризувати ці кредити, будуть проводитися стягнення житла, і сім’ї опиняться на вулиці. Не можна цього допустити. Потрібно пам’ятати, що ми слуги народу, а не слуги банкірів», – наголосив Олександр Дубінський під час засідання фінансового комітету ВР.
Документом вноситься кілька інших важливих поправок:
  • В законі про мораторій змінюється формулювання «споживчий кредит» на одне слово «кредит». Це захистить позичальників: банки не зможуть оскаржувати застосування заборони на виселення, як це відбувається зараз.
  • Чітко виписується, що мораторій на виселення поширюється не тільки на те житло, в якому постійно живе позичальник (а значить, і має бути зареєстрований), але і на те, яке купувалося за кредитні кошти, де людина не змогла зареєструватися, хоча постійно проживає.
  • Мораторію на виселення людей зобов’яжуть дотримуватися не тільки банків-кредиторів, але і їхніх правонаступників. Тих, хто перекупить кредити: факторингові, колекторські та інші компанії, а також Фонд гарантування вкладів фізосіб.
Законопроект №3640 стосується тільки раніше наданих кредитів в іноземній валюті.
Нагадаємо, з 44 мільйонів жителів України 6 мільйонів потребують власного житла, а це майже кожен сьомий українець. Більше того, 70% житлового фонду в Україні – це застаріле житло, ще 7,5% (75 млн м2) – непридатне для проживання. За словами Парцхаладзе, у відносно новому житлі (збудованому після 90-х років) мешкає лише 11% населення.

Довідка Finance.ua:

  • Ставки за депозитами в гривні повинні впасти до 6% річних. Тоді банки зможуть надавати іпотечні кредити під 10% річних. Такі розрахунки навів експерт у банківській сфері, член наглядової ради Ощадбанку Тарас Кириченко
  • Раніше в НБУ пояснили, чому українцям годі й мріяти про доступну іпотеку цього року. Банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити.

Іпотека на житло в Україні. Безплатний каталог

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас