5 років роботи Агропросперіс Банку: інноваційне фінансування агросектору та стале зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 років роботи Агропросперіс Банку: інноваційне фінансування агросектору та стале зростання

Особисті фінанси
33
5 років роботи Агропросперіс Банку: інноваційне фінансування агросектору та стале зростання
Агропросперіс Банк вже 5 років працює для спрощення доступу до фінансування для малих і середніх фермерів України: першим серед банків почав кредитувати під аграрні розписки, пропонує 30 партнерських програм на купівлю с/г техніки та виробничих матеріалів, в рамках ініціативи Європейського союзу отримав 10 млн євро для фінансування невеликих агровиробників.
Історія унікальної для національного ринку фінансової установи починає відлік з 16 липня 2015 року, коли дочірня компанія NCH Capital Inc. (США) придбала у Фонду гарантування вкладів 100% акцій Астра Банку, пізніше перейменованого на Агропросперіс Банк. Дана угода стала першим і досі єдиним випадком купівлі неплатоспроможного банку і приведення його діяльності у відповідність до законодавства.
Інвестор банку, NCH Capital, з 1993 року управляє активами у розмірі понад 3 млрд дол. через 11 офісів по всьому світу і має в Україні ​успішний агробізнес під брендом Агропросперіс, який обробляє понад 300 тис. га і експортує більш ніж 3 млн тонн агропродукції до 40 ринків світу щорічно.
Інвестуючи в сільське господарство, NCH бачив, що невеликі фермери не можуть отримати достатньо фінансування, тому вирішив створити в Україні банк, який нарешті відкриє малим і середнім агровиробникам доступ до капіталу та сприятиме їхньому розвитку.
У 2015 році, на момент придбання, банк мав 28 працівників та 165 млн збитків і розпочав діяльність у непростих умовах – у розпал системної банківської кризи. Протягом 5-ти років під управлінням та за підтримки нового інвестора Агропросперіс Банк:
  • наростив активи у 9 разів до 1,47 млрд грн
  • отримав 26 млн грн чистого прибутку за підсумками 2019 року
  • збільшив кредитний портфель агробізнесу до 773 млн грн із часткою непрацюючих кредитів 0,01-2%
  • залучив 281 млн грн строкових вкладів населення
  • відкрив 3 нові відділення протягом останнього року.
    За словами голови правління банку Сергія Щепанського, кредитування агробізнесу залишається ключовим напрямком діяльності банку. «Агропросперіс Банк має сильну агроекспертизу і доступ до багатолітнього успішного досвіду інвестора, тому може запропонувати фермерам справді оптимальні рішення, повністю адаптовані під специфіку їхнього бізнесу. При цьому ми поступово розширюємо лінійку послуг: з 2017 року почали обслуговувати фізичних осіб, а цьогоріч стали активно кредитувати малий і середній бізнес в інших галузях економіки», – поділився Сергій.
    Вдячні клієнтам за вибір нашого банку, а працівникам за сумлінну працю та відданість справі!
    Вперед до нових звершень!
За матеріалами:
Агропросперіс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас