Раді пропонують "перезавантажити" Укроборонпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді пропонують "перезавантажити" Укроборонпром

Казна та Політика
675
У Верховній Раді зареєстрували законопроект “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”, який дозволить створити нормативно-правову базу для реорганізації державних підприємств-учасників “Укроборонпрому” в товариства, 100% акцій яких належить державі.
Про це повідомляє прес-служба Укроборонпрому.
«Народні депутати від партії “Слуга народу” зареєстрували у Верховній Раді законопроект “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”. Відповідний документ під номером 3822 був опублікований на сайті Ради 9 липня 2020 року», – йдеться в повідомленні.
Ініціаторами законопроекту стали члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
Документ визначає нормативно-правові рамки для реорганізації державних підприємств-учасників “Укроборонпрому” в суспільства, 100% акцій яких належить державі.
За словами заступника гендиректора Концерну з питань взаємодії з органами державної влади Мустафи Найєма, законопроект дає законодавчий старт для реалізації комплексної стратегії з трансформації ГК “Укроборонпром”, яка була представлена ​​навесні.
Перезавантаження Укроборонпрому передбачає корпоратизацію державних підприємств – перетворення їх у державні акціонерні товариства, що дозволить створювати спільні підприємства з іноземними партнерами та залучати прямі інвестиції в галузь. Проект передбачає також спеціальні процедури і механізми оздоровлення держпідприємств і створення необхідної матеріально-технічної бази для подальшої зміни їх юридичної форми власності та впровадження корпоративного управління.
Як зазначають в Укроборонпромі, проект спрощує процедуру передачі між держпідприємствами і господарськими товариствами майна, продукції, контрактів та фінансових зобов’язань. З метою отримання додаткових коштів підприємства отримують можливість самостійно розпоряджатися нерухомим майном, яке не забезпечує основні види діяльності або не використовується більше 3 років у виробництві і подальше використання якого не планується. При цьому, всі кошти від реалізації надлишкового та непрофільного майна державних підприємств концерну будуть спрямовані виключно на потреби цих підприємств.
Пропоновані норми також нададуть можливість передачі контрактів Державного оборонного замовлення, програм підвищення обороноздатності і безпеки держави, інших договорів, а також обслуговування пов’язаних з цим кредитів, гарантій та отримання інших фінансових послуг між самими підприємствам і між новоствореними господарськими товариствам. Таким чином, наслідки від юридичного перетворення в акціонерні товариства будуть мінімізовані, а фінансові, договірні та соціальні зобов’язання держпідприємств – збережені.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас