Особливості орендної плати в посткарантин - пояснення юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості орендної плати в посткарантин - пояснення юриста

Нерухомість
1614
Відповідно до ч.4 ст.762 Цивільного кодексу, винаймач (орендар) має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.
Про це повідомляють юристи, пише budport.
Відповідно до ч.6 ст.762 Цивільного кодексу, винаймач (орендар) звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.
Орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погіршився стан об’єкта оренди.
До обставин, за які орендар не відповідає, закон саме й відносить карантинні заходи, які обмежують використання орендованого приміщення або доступ до такого приміщення третіх осіб.
Якщо з повною неможливістю користуватися майном усе зрозуміло і орендар має право вимагати звільнення від орендної плати, то щодо часткової неможливості однозначної відповіді немає.
В договорі можна передбачити будь-які умови, що прямо не заборонені законом. Саме в договорі сторони можуть врегулювати взаємовідносини, пов’язані зі зміною порядку нарахування орендної плати.
Вищезазначеним проєктом постанови пропонується звільнити від сплати оренди на період карантину суб’єкти господарювання, які користуються держаним майном і які через обмежувальні заходи не здійснювали діяльність.
Також проєктом постанови пропонується нараховувати орендну плату в розмірі 50% та 25% залежно від виду діяльності.
Чи тягне за собою ухвалення норми про пільгову орендну плату переукладення договору – укладення нового договору не потрібне.
Вартість орендної плати є тільки однією з багатьох умов договору оренди, і її зміна не тягне за собою необхідності переукладення договору.
Зміна орендної плати відбувається за такою схемою:
  • орендар направляє листа з проханням про зменшення орендної плати. У цьому листі орендар обґрунтовує необхідність зменшення та пропонує свій розмір нової орендної плати на період дії обмежувальних заходів;
  • у разі задоволення прохання орендаря сторонами підписується додаткова угода до договору про зменшення орендної плати на період дії таких обмежувальних заходів;
  • у разі відмови орендодавця щодо зменшення оренди він направляє таку відмову орендарю;
  • необґрунтована відмова орендодавця від зменшення орендної плати може бути оскаржена в судовому порядку.
Чи повинен орендар доводити, що не працював у період карантину? Орендар повинен доводити ті обставини, на які він посилається. У цьому разі доказом того, що орендар не здійснював діяльність, є заборона Кабміну чи інших суб’єктів влади на здійснення саме такої діяльності, яку здійснював орендар в орендованих приміщеннях. Оскільки законодавець прив’язав можливість зменшення плати саме до обмежувальних протиепідемічних заходів, орендарю необхідно довести, що було саме таке обмеження і воно вплинуло на його діяльність.
Приклад. Відділення банку, яке орендує приміщення в торгово-розважальному центрі, має право на зменшення орендної плати на період, коли такий торгово-розважальний центр було закрито. Водночас іншому відділенню банку, яке розміщено в окремому приміщенні зі своїм входом, орендодавець має правові підстави відмовити.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас