Глава Райффайзен Банку Аваль допускає зниження облікової ставки НБУ на 1-1,5 п.п. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Райффайзен Банку Аваль допускає зниження облікової ставки НБУ на 1-1,5 п.п.

Кредит&Депозит
573
Національний банк України (НБУ) може знизити облікову ставку ще на 1-1,5 п.п. протягом 12 місяців, прогнозує голова правління Райффайзен Банку Аваль (Київ) Олександр Писарук.
“У ставки НБУ, це моя особиста думка, є ще невеликий потенціал зниження. Я оцінюю його приблизно в 1-1,5 процентних пункту на горизонті в 12 місяців. При збереженні існуючої динаміки кризи і фінансової стабільності я бачу такий потенціал”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” до відставки глави НБУ Якова Смолія.
На думку Писарука, в Україні неможливе досягнення нульової або від’ємної облікової ставки.
Він додав, що розгін інфляції для виходу на швидкі темпи економічного зростання може створити додаткові ризики для країни.
“Розігнати інфляцію за рахунок емісії грошей досить просто, а от знизити її згодом складно (…) Емісія гривні в надмірних обсягах для покриття дефіциту бюджету або кредитування інфраструктурних проектів неминуче призведе до різкого прискорення інфляції і девальвації національної валюти”, – додав Писарук.
Він пояснив, що інфляційно-девальваційна спіраль створює ризики для фінансової стабільності і в кінцевому результаті така спроба розігнати інфляцію обходиться набагато дорожче для економіки і громадян, особливо найбідніших верств населення.
НБУ абсолютно має рацію в тому, що підтримка відносно низької і стабільної інфляції створює значно сприятливіші умови для зростання економіки в середньо- і довгостроковій перспективі”, – додав голова правління Райффайзен Банку Аваль.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас