Для іпотеки під 10% потрібні суворі правила - Милованов (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для іпотеки під 10% потрібні суворі правила - Милованов (відео)

Кредит&Депозит
1256
Іпотека під 10% є можливою, але вона матиме ті ж самі проблеми, що й державна програма “Доступні кредити 5-7-9%”.
Про це заявив ексміністр розвитку економіки, а зараз президент Київської школи економіки — Тимофій Милованов в інтерв’ю Finance.ua.
“Банки будуть боятися видавати іпотеку під такі відсотки через те, що позичальники можуть не повертати гроші”, – наголосив він.
За словами Милованова, вартість грошей — це репутація і можливість повернути кошти, бо жоден банк не дасть власні кошти, якщо їх не повернуть. Або банки будуть вимагати високі відсотки.
“Ми хочемо, щоб давали гроші, ще й під низький відсоток. А це означає, що якщо людина не платить, то має бути можливість [у банків – ред.] забрати квартиру”, – розповів ексміністр.
На його думку, інакша ситуація буде несправедливою. Адже недобросовісні люди зможуть купити квартиру під 10% річних у гривні при 5% інфляції, а це низький відсоток, як у Штатах чи Європі, і прописати там свою дитину, аби квартиру не змогли забрати. Так будуть діяти так звані “схеми”.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

“Тут потрібні суворі правила. Якщо ми хочемо, щоб ця програма працювала, має бути правило: не заплатив — забрали. Тоді можна розраховувати, що облікова ставка 6%, плюс операційні витрати банку 1-2%, і стільки ж за ризик. Просто треба, щоб за ризик треба було платити 1-2%, а не цілих 15%”, – зазначив він.
Альтернативою, за словами Милованова, є гарантії держави — якщо банку не повертають квартиру, то держава повертає гроші. Адже банк працює, як бізнес.
“Коли позичені кошти не будуть повертатися у банк, або вони не підуть в НБУ і зменшать його прибутки, то банк збанкрутує й у будь-якому разі буде поповнюватися грошима платників податків через депозитарій чи Фонд гарантування вкладів”, – підсумував директор КШЕ.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, у Нацбанку назвали 2020 рік – “роком іпотечного кредитування”, а президент Володимир Зеленський пообіцяв населенню дешеву іпотеку під 10% річних.
  • У Мінфіні повідомили, що запуску обіцяної іпотеки під 10% заважають деякі законодавчі обмеження. Зокрема, норми, пов’язані з пропискою дітей.
  • За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, через пандемію COVID-19 і карантин терміни появи іпотеки під 10% річних зсуваються на кінець 2020 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас