Смолій розповів, що він мав на увазі під політичним тиском — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій розповів, що він мав на увазі під політичним тиском

Казна та Політика
3074
Голова НБУ Яків Смолій, який нещодавно написав заяву про звільнення, кажучи про політичний тиск на Нацбанк, мав на увазі рекомендований парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ, судові позови та рішення, а також подання, яке надійшло від 64 народних депутатів до Конституційного суду України про відповідність Конституції банківського закону, необхідного для співпраці з МВФ.
“Таким чином народні депутати хочуть зірвати співпрацю з МВФ – тільки затвердження цього закону було маяком нашої поточної програми, – а також хочуть “допомогти” в боротьбі за ПриватБанк”, – зауважив він.
Ще одним елементом тиску він назвав часту публічну критику Нацбанку з боку Ради НБУ і спробу дискредитувати правління головою Ради Богданом Данилишиним.
“Ми бачимо пряму політичну вмотивованість позицій і рішень деяких окремих членів Ради НБУ, зокрема голови. Я нагадаю, що голова Ради неодноразово публічно висловлював свої позиції щодо переговорів з колишніми власниками ПриватБанку, де-факто про повернення їм уже здорового банку, який держава декапіталізувала”, – додав Смолій.
“При тому тиску, в якому ми живемо вже понад рік, коли на біле кажуть чорне, коли низька інфляція – це “катастрофа для України”, неможливо далі робити речі, які ми робимо. Це мій виклик для того, щоб зберегти незалежність Національного банку, зберегти ту інституційну здатність, яку ми намагалися витримати”, – підсумував голова НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • Глава Нацбанку України Яків Смолій 1 липня написав заяву про звільнення і подав її президенту України Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення систематичним політичним тиском, що чинився на Нацбанк протягом тривалого часу.
  • Члени Правління Національного банку України поважають рішення голови Національного банку про відставку і поділяють його застереження про систематичний політичний тиск.
  • В Офісі президента закликали позбавити політичного забарвлення дискусію про відставку голови Національного банку України Якова Смолія.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас