Новий директор Світового банку в Україні змалював, чим закінчиться карантинна криза для країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий директор Світового банку в Україні змалював, чим закінчиться карантинна криза для країни

Казна та Політика
1652
Україна, завдяки реформам останніх п’яти років, увійшла до нинішньої кризи з сильними макроекономічними показниками і потужним фінансовим сектором, якщо порівнювати зі становищем напередодні кризи 2014-2015 років.
Про це в інтерв’ю НВ Бізнес розповів Аруп Банерджі, новий директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові.
При цьому він зазначив, що економічні перспективи України залежать як від тривалості кризи в галузі охорони здоров’я (що поки непередбачувано), так і від прогресу реформ, спрямованих на вирішення застарілих структурних перешкод для припливу приватних інвестицій, який повністю залежить від влади.
Банерджі припустив, що, якщо не буде другої хвилі інфікування, в 2020 році скорочення економіки України складе близько 4,5%.
«Якщо ж будуть спостерігатися стрімке зниження світового попиту на продукцію українського експорту, перебої на ринку капіталу і подальше падіння внутрішнього попиту через продовження карантину, то, за нашими оцінками, спад економіки в 2020 році складе 7,8% (ця оцінка близька до прогнозованого МВФ спаду в 8,2%)», — сказав він.
«У цьому випадку безробіття може зрости до 12% (з 8,2% в 2019 році), а грошові перекази з-за кордону знизяться на 36%. За цим сценарієм бідність за прогнозом зросте до 24% в 2020 році (з 18% в 2019 році)», — додав директор СБ в Україні.
Він також нагадав, що Україна відчула перші наслідки кризи в січні-лютому 2020 року, ще до того, як у країні був діагностований перший випадок захворювання.
«Уже тоді спостерігалося уповільнення попиту на український експорт і зниження світових цін на сталь. Наші попередні оцінки показують, що економіка в першому кварталі скоротилася на 1,3%. З моменту введення карантину виробництво, фінансовий сектор і с/г галузь України отримали менше струсів, якщо порівнювати з іншими країнами регіону. Але в більш широкому плані в Україні спостерігається різке зниження споживання і купівельної спроможності – через масові звільнення (за оцінками, загальна кількість безробітних зросла на 28%) і зниження грошових переказів (приблизно 10% з 2 млн українських тимчасових працівників у Польщі повернулися до України, а решта відчуває труднощі через уповільнення економіки в ЄС)», — додав Аруп Банджері.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас