В Україні підвищують прожитковий мінімум: економіст розповів, на що це вплине — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні підвищують прожитковий мінімум: економіст розповів, на що це вплине

Особисті фінанси
1388
З 1 липня зріс прожитковий мінімум. Для працездатних осіб він становить 2197 гривень. Разом з тим зросли й інші виплати, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.
Про нові стандарти розповів економічний експерт Максим Праздніков в ефірі телеканалу “Україна 24”.
“Ми всі добре розуміємо, що ця цифра віртуальна і не відповідає реальній ситуації в країні. Є альтернативні підрахунки, згідно з якими мінімальний прожитковий мінімум повинен бути ближче до п’яти тисяч, що теж не є шаленими грошима, але хоч частково відповідає реаліям”, — сказав він.
Економіст зазначив, що є ще одна ініціатива — про підняття мінімальної зарплати.
“На сьогодні це 4723 гривні, в травні був зареєстрований законопроєкт про підняття до 5238 гривень, а потім – 5400. Також є ініціатива, озвучена президентом, що з вересня цього року потрібно підняти мінімальну зарплату до 5 тисяч, з січня 2021 року до 6 і через рік до 6,5 тисяч гривень. Це теж цікавий показник.
Якщо ми подивимося статистику, то побачимо, що близько 24% населення України офіційно отримувало до 5 тисяч гривень. Дуже часто в бізнесі людей продовжують оформляти на мінімальну зарплату і доплачувати в конверті. На сьогодні мінімальна зарплата в першу чергу позначиться на бюджетниках, у яких все дійсно зав’язано на цей показник. І другий фактор — якщо мінімальну зарплату піднімуть, то, відповідно, і податки будуть нараховуватися з більшої суми”, — пояснив він.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Володимир Зеленський поставив завдання Кабінету Міністрів підвищити рівень мінімальної заробітної плати в Україні.
  • В Україні з 1 липня підвищується прожитковий мінімум, від якого залежить розмір пенсій та інших соціальних виплат. Незважаючи на чутки про те, що підвищення буде в двократному розмірі, за фактом українці стануть “багатшими” всього на 74 гривні. Розмір прожиткового мінімуму становитиме 2 118 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас