Топ-5 карантинних кіберзагроз: як шахраї намагалися "розводити" українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 карантинних кіберзагроз: як шахраї намагалися "розводити" українців

Кримінал
3464
Платежі в онлайні можуть бути і є безпечними, інакше б користувачі не використовували нові банківські продукти. Але шахраї не сплять і використовують все нові способи, щоб виманити гроші в українців, навіть у нелегкі часи карантину.
Про це розповів Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем EMA, на вебінарі “FinUpDate: Випуск 9. Цифрові платежі та правила безпеки на кожен день”. Учасники вебінару не тільки дізналися більше про платіжні інструменти та як безпечно оплачувати покупки та здійснювати грошові перекази, а й отримали подарунки від партнерів розіграшу – 4bill, UFL.
“Найчастіше зловмисники використовують Інтернет, телефон, СМС, банкомати або шкідливе програмне забезпечення, щоб виманити гроші у жертв. Але з 20 кіберзагроз, які використовувалися на карантині, тільки одна – новий винахід часів коронавірусу. Всі інші – це давно забуте старе, одягнене в іншу оболонку”, – зазначив він.
Фейковий продаж всього коронавірусного. Дезінфектори, маски, ліки, вакцини, рукавички та інше. Товари, які рекламуються, можуть бути підробленими або зовсім не існувати. Головне – не поспішати з передоплатою і робити її тільки з перевіреним продавцем.
Виявлення коронавірусу “на районі”. Шахраї відправляли через месенджер, на пошту або по СМС посилання, яке дозволить переглядати в онлайн-режимі кількість заражених на вашій вулиці або у вашому домі. Встановивши додаток, скачаний за посиланням, файли на телефоні або комп’ютері блокуються, а за їх відновлення зловмисники вимагають викуп.
Шахрайські онлайн-сервіси (курси, розваги, доставка та інші). Це могли бути онлайн-курси заробітку на дому, консультації сімейного лікаря, сервіс для оплати комуналки на дому, фітнес і тренування, онлайн-кінотеатри і безліч інших. Якщо джерело цієї програми вам невідомий, майже в 100 відсотків випадків – це шахраї. Головна порада – використовувати перевірені платіжні сервіси, сайти і додатки банків або фінансових компаній.
“Вашого сина відправили на обсервацію”. Це адаптація під COVID-19 відомої схеми “Ваш син у відділенні”. Самоізольованим літнім людям телефонують з новиною, що їхня дитина заражена і направлена на обсервацію. Шахраї від імені лікарів пропонують спробувати дорогу сироватку або диктують номер картки, на яку потрібно відправити гроші за лікування.
Перевірка даних під час карантину. Шахраї дзвонили громадянам від імені співробітника банку або МФО з легендою, що потрібно перевірити дані, щоб уникнути штрафів за несвоєчасну оплату кредиту під час карантину. Так виманювалися реквізити картки, банківські СМС-коди та інформація для ідентифікації особи в банку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас