«Впали до бюджетного котла»: Шмигаль пояснив, на що підуть гроші МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Впали до бюджетного котла»: Шмигаль пояснив, на що підуть гроші МВФ

Казна та Політика
791
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю журналу НВ роз’яснив, як саме Україна використовуватиме кредит Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Він визнав, що навколо цієї теми точиться чимало «безпідставних спекуляцій».
Шмигаль нагадав, що нова програма МВФ для України — «це за останні роки перша програма, яка дала можливість кошти брати напряму в бюджет і використовувати їх на бюджетні потреби».
«Тобто ці кошти залились в дохідну частину бюджету, і ми витрачаємо їх на те, що прописано в затратній частині», — пояснив Шмигаль. За його словами, це «ті ж самі пенсії, заробітні плати бюджетників, кошти людям і кошти на розвиток».
«Можна сказати, що ці кошти впали в „бюджетний котел“, і в „бюджетному котлі“ зараз ми перекрили, по-перше, дефіцит бюджету, по-друге, — отримали ліквідність для того, щоб фінансувати будівництво доріг, будівництво шкіл, садочків, те, що зараз є, що ми називаємо програмою президента Велике будівництво», — розповів очільник Кабміну.
За його словами, це створює нові робочі місця і «дає розігрів економіки».
«Там хороший мультиплікатор по створенню робочих місць у супутніх галузях, і всі ці речі зараз також впливають на розвиток економіки і створення нових робочих місць, — запевнив Шмигаль. — Ми це бачимо просто по статистиці і вже починаємо зараз підраховувати в кожній галузі, хто скільки робочих місць зробив».
Він також нагадав, що, окрім МВФ, Україна розраховує на фінансову допомогу інших міжнародних інституцій.
«Сюди ж пішов макрофін — це пряме вливання в бюджет. Зараз ми доопрацьовуємо зі Світовим банком ще мільярд доларів позики. І окремо ще є цілий ряд структурних проектів, над якими ми працюємо з ЄС і з нашими міжнародними партнерами, в тому числі з ЄБРР — де більше, ніж півмільярди, 500 мільйонів євро аналог», — нагадав Денис Шмигаль.
Кошти ЄБРР, за його словами, підуть на «конкретні економічні проєкти, починаючи від Укренерго і завершуючи ще рядом державних структур, підприємств».
«Тому у певній мірі криза — це і можливість для розвитку, і активізація розвитку нашої економіки», — вважає очільник уряду.

Довідка Finance.ua:

  • 2 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від Міжнародного валютного фонду.
  • Згідно з меморандумом з МВФ, після виділення першого траншу на $2,1 млрд заплановано чотири перегляду програми — за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас