Як карантин вплинув на українських фрилансерів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як карантин вплинув на українських фрилансерів (інфографіка)

Особисті фінанси
863
Під час карантину ринок українського фрилансу спочатку зменшив оберти, але потім піднявся до рекордних показників
Про це сказано в дослідженні фриланс-платформи Freelancehunt.
З одного боку, підприємці почали економити і частіше звертатися до сторонніх фахівців, з іншого — ряди фрілансерів поповнили скорочені працівники.
Загальна картина на українському ринку фрилансу цієї весни була мінливою.
Найбільш просіли. Березень і квітень виявилися найбільш «просілими» місяцями. Сукупний бюджет всіх проєктів на платформі Freelancehunt в ці два місяці склав по 28 мільйонів гривень, що можна порівняти з післясвятковим січнем. Втім, вже травень стабілізував ситуацію і показав впевнене зростання, додавши за місяць 5 мільйонів до бюджетів.
Кількість замовлень за місяцями. Їх обсяг зменшився незначно. У березні кількість проєктів скоротилася на 10%, але вже квітень повернув все на свої місця. Травень не тільки продемонстрував зростання в усіх відношеннях, але і дозволив зафіксувати абсолютний рекорд. Якщо в середньому на сервісі за тиждень публікується 3600-3800 проєктів, то в травні цей показник зріс до 4200-4300 замовлень.
Динамічний приріст спостерігався також з боку самих фрилансерів. Пік активності припав на перші тижні карантину. З 16 по 22 березня на сервісі був відзначений стрибок нових реєстрацій. По відношенню до аналогічного періоду в лютому приріст склав 43,8%. Якщо до цього щодня реєструвалося в середньому від 500 до 800 осіб, то в карантинний березень цифра зросла до 900-1200 реєстрацій. Кожен третій користувач зазначив, що прийшов на фриланс «у зв’язку з ситуацією в країні».
Як карантин вплинув на українських фрилансерів (інфографіка)
Навесні ринок фрилансу в Україні продемонстрував цікаву динаміку. Подібно до затягування пружини, в березні і квітні показники зменшилися перед стрибком в травні, говорить засновник сервісу Freelancehunt Олег Топчій. – Фриланс виявився рятувальним колом як для підприємців, так і для найманих фахівців. Перші, оптимізуючи витрати, відмовлялися від співпраці з агентствами і скорочували працівників, віддаючи решту завдань стороннім фахівцям. А самі співробітники, перебуваючи на карантині або потрапивши під скорочення, реєструвалися фрилансерами і працювали попроєктно.

Довідка Finance.ua:

  • Україна в ТОП-5 країн за темпами зростання фриланс-індустрії. Про це свідчать дані платіжної платформи Payoneer.
  • За 2019 рік в Україні зросли не тільки середні зарплати, а й гонорари фрилансерів – на 17%. В середньому фахівці на віддаленій роботі заробляють близько 16 тис. гривень.
  • Середній місячний гонорар у різних категоріях такий: програмування – 23 253 грн; мобільна розробка – 22 017 грн; SEO та маркетинг – 20 359 грн; робота з клієнтами – консалтинг) – 18 625 грн;
    архітектура та інжиніринг – 17 410 грн; переклади – 14 087 грн.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 🤑

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас