Рієлтори розкритикували законопроєкт про регулювання ринку нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рієлтори розкритикували законопроєкт про регулювання ринку нерухомості

Нерухомість
5672
В Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України звинуватили ініціативу народних депутатів в обмеженні прав українців. Законопроєкт №3618, який регулює ці питання, вже зареєстрували у Верховній Раді.
Якщо закон ухвалять, то в Україні з’явиться Національна федерація фахівців у сфері рієлторської діяльності. До її складу увійдуть кваліфікаційно-сертифікаційна комісія, з’їзд фахівців і Рада громадського нагляду. У Федерацію українці зможуть скаржитися на нечистих на руку брокерів, якщо вважатимуть, що їхні права порушили. Однак найважливіша частина документа стосується того факту, що рієлторські послуги зможуть надавати тільки суб’єкти рієлторської діяльності з відповідною ліцензією.
На ініціативу парламентаріїв вже відреагували в Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України. В організації відзначають, що “несподівана поява документа викликала хвилювання в рієлторській спільноті по всій Україні, виникло багато питань і нерозуміння”.
“Попередньо, проаналізувавши положення законопроєкту, асоціація висловлює свою стурбованість і вважає, що ухвалення нормативного документа в запропонованій редакції є неприпустимим і несе істотні ризики для ринку надання рієлторських послуг. Ми бачимо в положеннях обмеження прав громадян України на розпорядження своєю власністю, які гарантовані Конституцією. Запропоновані норми містять корупціогенні фактори і ризики, порушують антимонопольне законодавство і, в більшості своїй, порушують права та інтереси суб’єктів ринку надання рієлторських послуг”, — йдеться в повідомленні асоціації.
В АСПНУ говорять про необхідність доопрацювання з обов’язковим залученням фахівців сфери, урахуванням громадської думки і подальшим проведенням громадських обговорень. В організації підтримали законодавче регулювання ринку надання рієлторських (брокерських) послуг і регулювання на принципах відкритості, демократичності, прозорості, захисту прав та інтересів всіх учасників ринку.
“Асоціація має багаторічний досвід роботи над законопроєктами, що стосуються сфери регулювання рієлторської (брокерської) діяльності. Таким чином, Асоціація готує відповідні звернення до комітетів Верховної Ради України, відповідальних за опрацювання проєкту Закону, готова брати участь у комітетських слуханнях і активно висловлювати свою позицію при підготовці регуляторного акта”, — резюмують в Асоціації.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас