Продавати і здавати житло можуть зобов'язати за новими правилами - законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавати і здавати житло можуть зобов'язати за новими правилами - законопроект

Особисті фінанси
71615
Парламентаріям пропонують вивести ринок рієлторських послуг з тіні. Про це йдеться в Проєкті №3618 від 09.06.2020 Закону про рієлторську діяльність в Україні.
На сьогоднішній день в Україні надання рієлторських послуг забезпечується в 90% всіх договорів купівлі-продажу, оренди об’єктів нерухомості.
Незважаючи на такий високий відсоток споживання рієлторських послуг, чинне законодавство не містить спеціальних норм щодо регулювання даної сфери, що має наслідком тінізацію не лише сфери рієлтерських послуг, а й операцій з нерухомістю.
“Чинне законодавство України покладає на рієлтерів низку обов’язків, спрямованих на детінізацію доходів населення та наповнення Державного бюджету України”, – сказано в пояснювальній записці до проекту.
Законопроєктом пропонується запровадити єдину державну політику у сфері регулювання рієлтерської діяльності в Україні, чітко визначити права та обов’язки фахівців у сфері рієлтерських послуг, порядок надання рієлтерських послуг, регламентувати основи рієлтерського самоврядування, передбачити відповідальність за порушення у сфері рієлтерської діяльності, встановити дієвий механізм захисту прав та інтересів фахівців у сфері рієлтерської діяльності, суб’єктів рієлтерської діяльності та споживачів рієлтерських послуг.
Проєктом пропонується:
  • ввести ліцензування для брокерів з нерухомості. Для цього потрібно буде пройти кваліфікаційний іспит;
  • фахівці повинні бути відповідним чином оформлені і внесені до Єдиного реєстру фізосіб, юросіб і професійних об’єднань в сфері рієлторської діяльності;
  • створити реєстр, який буде містити дані про фахівців і об’єктах нерухомості;
  • ввести штрафи за роботу без рієлторських свідоцтв від 8,5 тис. до 17 тис. грн, з конфіскацією отриманого прибутку. А за повторне порушення – від 17 тис. до 34 тис. грн, знову ж таки з конфіскацією вилучених коштів.
  • створити Національну федерацію фахівців в сфері рієлторської діяльності, до складу якої увійдуть кваліфікаційно-сертифікаційна комісія, з’їзд фахівців і рада громадського нагляду. Сюди ж українці зможуть скаржитися на недбайливих брокерів, якщо вважатимуть, що права клієнта порушили.
Крім цього, в проекті міститься положення, згідно з яким рієлторські послуги можуть надаватися тільки суб’єктом рієлторської діяльності, якому таке право надано в порядку і на умовах, визначених у законопроєкті.

Іпотека на житло в Україні

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас