Чому НБУ знизив у червні облікову ставку - пояснення регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому НБУ знизив у червні облікову ставку - пояснення регулятора

Особисті фінанси
820
Чому Національний банк знизив облікову ставку до найнижчого рівня в історії України, і чи буде ставка нижчою за 6%?
Про це йдеться на сторінці FACEBOOK НБУ.
Пояснення від регулятора:
  • «Карантинна» економіка потребує фіскальних та монетарних стимулів. Зниження ставки до 6% – саме такий стимул (один із).
  • Економіка почала пожвавлюватися із поступовим згортанням карантину. Але є ризик, що негативний вплив пандемії буде глибшим і тривалішим. Маємо сплеск безробіття та повільний ріст зарплат. Це сповільнюватиме споживання і негативно впливатиме на економіку.
  • Ціни зростають повільно. Інфляція у травні становила 1,7%. Маємо кволий споживчий попит та відносно низькі ціни на енергоносії. Ситуація на валютному ринку є сприятливою. Тому Національний банк має змогу проводити політику, що стимулює економіку.
  • Нова програма України з Міжнародним валютним фондом позитивно впливає на очікування щодо інфляції та курсу.
  • Якщо споживчий попит в Україні не відновиться швидко, то Національний банк може знижувати облікову ставку нижче нейтрального рівня. Якщо ж споживчий попит відновиться відразу після скасування карантину, а інфляція прискориться, то Національний банк муситиме перейти до більш стриманої політики.
Українські банки потребують більше часу, аби адаптуватися до низьких ставок. Банки обережно підходять до зниження ставок за депозитами з огляду на певний відтік готівки з банківської системи на початку коронакризи та ймовірність загострення пандемії. Також під час кризи зростає ризикова надбавка у структурі кредитних ставок.

Довідка Finance.ua:

  • Члени КМП були одностайними щодо необхідності зниження облікової ставки у червні на 200 б.п. до 6%. Поступове згортання карантинних обмежень сприяло пожвавленню економічної активності. Водночас суттєвим є ризик того, що негативний вплив пандемії COVID-19 буде більш глибоким і тривалим, ніж прогнозувалося.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас