"Державна фінансова піраміда": Рева про третій рівень пенсійної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Державна фінансова піраміда": Рева про третій рівень пенсійної реформи

Особисті фінанси
4246
Законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему в Україні, автором якого є голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова, у разі його ухвалення може призвести до створення фінансової піраміди. Пенсіонери втратять свої накопичення.
Про це заявив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева.
Як пояснює Рева, чинна солідарна пенсійна система передбачає сплату роботодавцем внесків 22% до Пенсійного фонду, з якого потім пенсіонерам виплачують індивідуальну пенсію.Водночас, зазначає ексчиновник, існує третій рівень пенсійних накопичень. Якщо є зайві гроші, їх можна розмістити в недержавному пенсійному фонді і платити певну суму. Через кілька років до основної пенсії додасться ще й те, що накопичено у фонді.
“Замість цього в законопроєкті Третьякової пропонується зобов’язати роботодавців відраховувати гроші, які сьогодні йдуть в солідарну систему, в недержавний пенсійний фонд. Це фактично державна фінансова піраміда. Людей зобов’яжуть частину грошей, які сьогодні йдуть в солідарну систему, передавати в накопичення страховим компаніям. Тобто ви не зможете ухилитися від сплати”, – зазначає Андрій Рева.
За його словами, згідно з висновком Головного науково-експертного управління, введення третього рівня пенсійного забезпечення, який діє в Україні понад 15 років, виявилося, що це невдалий експеримент. Зокрема, з точки зору результатів майбутніх виплат. Більшість населення України не відкладає гроші, оскільки не має такої можливості. Мало або зовсім нічого не знає про недержавні пенсійні фонди, погано орієнтується у фінансових питаннях і в цілому в інвестиціях. А також не довіряє фінансовим установам.
Як підкреслює Андрій Рева, те, що цей законопроєкт не можна ухвалювати в такому вигляді, підтверджує негативний досвід країн Східної Європи з більш розвиненою економікою і досконалим правовим порядком, які згортають другий і третій рівні пенсійного накопичення.
“Досвід наших сусідів показує, що фінансова піраміда ніде в Східній Європі себе не проявила позитивно. Вони згортають ці системи. А у нас представники колишнього страхового бізнесу лобіюють цю систему. Але вона не призведе до збільшення пенсій”, – переконаний Андрій Рева.

Довідка Finance.ua:

  • У Міжнародній організації права назвали ризики введення накопичувальних пенсій. Загальнообов’язкове накопичення пенсій, яке передбачає другий рівень пенсійної системи, має серйозні прогалини. Досвід інших країн показує, що користь від цієї реформи має хіба що фінансовий сектор.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас