Держбюджет з січня недоотримав 7 млрд грн через неякісний прогноз обмінного курсу - Пацкан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет з січня недоотримав 7 млрд грн через неякісний прогноз обмінного курсу - Пацкан

Казна та Політика
494
Через неякісний прогноз обмінного курсу державний бюджет у період за січень-травень 2020 року отримав 7 млрд грн доходів. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час виступу у Верховній Раді, представляючи висновки з аналізу виконання Закону Про Державний бюджет на 2019 рік.
“За оцінкою Рахункової палати, низька якість прогнозу на 2019 рік призвела до недонадходження 43 млрд грн запланованих доходів. Не став винятком і цей рік. До бюджету на 2020 рік закладався середній обмінний курс 27 грн за дол., а надалі переглянуто до 30 грн за дол. Фактично в січні-травні курс гривні становив 25,8 грн. За оцінкою Рахункової палати, з цієї причини державний бюджет недоотримав 7 млрд грн доходів”, – підкреслив Пацкан.
Загалом, за його словами, уряд не забезпечив виконання у 2019 році державного бюджету. І це за умови зменшення в IV кварталі його доходів і витрат більш ніж на 20 млрд гривень.
“Несприятливий інвестиційний клімат в країні завадив залученню прямих іноземних інвестицій в запланованих обсягах. У 2019 році надійшло лише 2,4 млрд дол. Це в п’ять разів менше від обсягу приватних грошових переказів в Україну з-за кордону”, – додав голова СП.
Він зазначив, що не вдалося залучити інвесторів до придбання державної власності. В результаті до державного бюджету не надійшло жодної гривні від продажу об’єктів великої приватизації. Загалом від приватизації недоотримано 16 млрд грн затвердженого в законі обсягу.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас