Нафтогазова асоціація України закликає відмовитися від запровадження мита на імпорт дизпального та скрапленого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогазова асоціація України закликає відмовитися від запровадження мита на імпорт дизпального та скрапленого газу

Фондовий ринок
610
Нафтогазова асоціація України (НАУ) підтримала звернення Аграрного союзу України (АСУ) до президента Володимира Зеленського із закликом не допустити запровадження мита на імпортне дизельне пальне (ДП) і скраплений газ (СГ), що призведе до суттєвого подорожчання продуктів харчування.
“Об’єктивних підстав для запровадження мит на імпорт ДП і СГ немає. НАУ вкотре закликає учасників Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) та інших дотичних до цього питання чиновників, дотримуватися законодавства й уважно вивчити і всебічно обговорити ініціативи НПЗ”, – йдеться у зверненні на сайті асоціації.
За оцінками асоціації, запровадження мит зробить закупівельні ціни на ДП і скраплений газ в Україні найвищими в Європі, зруйнує стійку систему нафтопродуктозабезпечення, а економіка України втрачатиме близько 11 млрд грн на рік.
НАУ також згодна з прогнозами АСУ, що таке обмеження імпорту призведе до додаткових витрат аграріїв на 1,9 млрд грн.
Як повідомлялося, в січні 2020 року “Укртатнафта” спільно з “Укрнафтою” і “Укргазвидобуванням” подали скаргу до МКМТ, в якій просять провести антисубсидійне розслідування і запровадити мита на російське дизельне пальне та скраплений газ у розмірі 8,46% із підвищенням протягом п’яти років до 25,4%.
У заяві зазначалося, що порушення правил міжнародної торгівлі під час постачання російських нафтопродуктів полягає в тому, що в Росії за схемою повернення з бюджету акцизів виробникам компенсують витрати, пов’язані з виробництвом та експортом нафтопродуктів, що є субсидуванням і порушує норми світової організації торгівлі (СОТ). За рахунок субсидування частка російських нафтопродуктів у загальній структурі імпорту Україною дизельного пального сягнула 47%, скрапленого газу – 55%, зазначали ініціатори розслідування. Вони стверджували, що запровадження мит не призведе до дефіциту скрапленого газу і дизпального, а також зростання цін, оскільки внутрішнє виробництво, імпорт з Білорусі, Литви та Польщі, а також морські постачання є конкурентними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас