Рада схвалила за основу законопроєкт про облік газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада схвалила за основу законопроєкт про облік газу

Енергетика
2876
Верховна Рада cхвалила за основу проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії”.
“За” відповідне рішення 16 червня проголосував 281 депутат.
“Облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії. При цьому вже на сьогодні існують певні адміністративні труднощі при оформленні імпортованого природного газу із країн ЄС чи його закачуванні до газосховищ у режимі митного складу, оскільки газ з Європи заходить на митний кордон України в обсягах енергії (кВт.год), а потім, розрахунковим шляхом, визначається в кубічних метрах”, – пояснюють автори законопроєкту.
Тому, більш об’єктивним є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується більш коректне та справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств та стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу у порівнянні з іншими енергоносіями.
Крім того, розрахунки за кубічні метри спожитого газу нівелюють права споживача не сплачувати за неякісний газ або сплачувати його меншу вартість.
“Іншими словами, на сьогодні споживач незалежно від того, якісний газ чи ні, має сплатити за весь його обсяг, який пройшов через лічильник газу”, – наголошується у пояснювальній записці.
Що передбачає проєкт закону:
  • надання права Кабміну ухвалювати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобування, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійсненні митного контролю та митного оформлення під час переміщення природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії;
  • буде забезпечено інформування споживача про його спожитий обсяг теплової енергії із розрахунку одиниці вимірювання кіловат-година [кВт∙год], в якості додаткової інформації в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Довідка Finance.ua:

  • За словами голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва, повноцінний запуск ринку природного газу для населення та конкуренція постачальників дозволять українським домогосподарствам скористатись всіма перевагами низької ціни на природний газ.
  • “Нафтогаз України” має намір продавати газ для населення через державні Ощадбанк і ПриватБанк. У відділеннях банків можна буде укласти договір з 1 липня 2020 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас