Едвард Дубинський: Підходи до інвестицій в кризу. Чи варто вкладати тільки в нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: Підходи до інвестицій в кризу. Чи варто вкладати тільки в нерухомість

Нерухомість
4443
Багато інвесторів впевнені, що найбезпечніший сектор, в який варто вкладати гроші під час кризи – це нерухомість. Чи це так? Розповім на прикладі.
Ще в 2011 році, продавши свій банк в Краснодарі, я приїхав до Москви і зняв там квартиру на Патріарших ставках за 60,000 рублів на місяць. У той час рубль був 30 до 1 долара. Так що мені оренда квартири коштувала $2,000 на місяць.
Пізніше господар квартири зізнався, що його квартира йому коштувала $500 000. Виходить, власник квартири як інвестор отримував від мене 720,000 рублів на рік за оренду (тобто $24,000). Відповідно, прибутковість його інвестиції в нерухомість була 4.8% річних (24,000/500,000 * 100).
У 2015 році через те, що російський рубль впав після чергової кризи до 60:1 проти долара, ця ж квартира приносила господареві квартири вдвічі менше. Господар отримував ті ж 60,000 рублів щомісяця, або 720,000 на рік, за оренду, але це дорівнювало вже $12,000 на рік, не $24,000. Таким чином, річна прибутковість його інвестиції впала до 2.4% (12,000/500,000 * 100).
Сьогодні, при актуальній кризі, рубль, гривня, тенге знову нестійкі. Це означає, що прибутковість інвестиції в нерухомість вкотре може страждати. Так що пам’ятайте: існують три фактори, які доводять, що нерухомість – не найнадійніший спосіб вкладення заощаджень:
  • Нерухомість означає вкладення грошей в неліквідний актив, який важко продається, що особливо помітно в кризу.
  • Сектор нерухомості близько прив’язаний до здоров’я місцевого ринку. Якщо ви інвестуєте в тій країні, де кризи приходять кожні 5-7 років, ціна вашого об’єкта нерухомості буде страждати кожні 5-7 років.
  • Нестабільність місцевої валюти. Як показує приклад вище, нерухомість можна купувати тільки в тих країнах, де місцева валюта стабільна, сильна, надійна.
У країнах, що розвиваються, а Україна такою є, валюти страждають з приходом чергової кризи, і прибутковість вашої інвестиції в нерухомість буде страждати.
Куди ж інвестувати свої заощадження?
Крім нерухомості, варто відзначити, що банківський депозит – це також не інвестиція. Банківський депозит потрібен для збереження подушки безпеки (тобто грошей на чорний день).

Можливість отримати Бонус до депозиту від Finance.ua

Ще один варіант для інвестицій – зарубіжні фінансові інструменти з помірним ризиком, тобто цінні папери: акції, облігації і накопичувальні фонди (ПІФ і ETF).
Ці інструменти валютні і дуже ліквідні, їх зазвичай можна продати за кілька хвилин.
Такі інструменти можна придбати за допомогою посередника, зазвичай брокера. І ось тут, як кажуть, диявол в деталях. Який брокер кращий або гірший, який конкретно фонд або акцію обирати – це все вимагає навчання і практики.
Але скажімо так, найкраще правило таке: обов’язково варто після інвестиції в ці інструменти формувати з них інвестиційні портфелі, тобто вкладати всі яйця в один кошик не можна. Інвестувати саме таким шляхом – більш стабільно, більш ліквідно і більш прибутково!
Але краще починати з найрозумнішої інвестиції – в себе. Займіться фінансовою грамотністю. Це по-справжньому буде давати довгострокові і стабільні дивіденди!
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер, засновник і керівний партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас