Фонд гарантування отримає більше прав при відшкодуванні збитків банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування отримає більше прав при відшкодуванні збитків банків-банкрутів

Казна та Політика
242
Україна має намір домогтися відчутного прогресу в зниженні вартості банкрутства банків для держави, в тому числі за рахунок поправок до законодавства, і наданні Фонду гарантування вкладів фізосіб права (ФГВФО) на судове врегулювання з пов’язаними особами.
Про це наголошується в меморандумі Міжнародного валютного фонду за новою 18-ти місячною програмою Stand-by для України.
Зокрема, заплановано ухвалення поправок до закону про ФГВФО як структурного маяка на кінець жовтня 2020 року, які посилять можливості Фонду вимагати відшкодування збитків від пов’язаних сторін, не проявляючи дефіцит у ліквідаційному майні, і без закінчення терміну позовної давності.
ФГВФО буде уповноважений укладати судове врегулювання з пов’язаними сторонами, за умови чітких гарантій (наприклад, після підтвердження незалежним аудитом того, що перспективи відновлення в розумні строки обмежені без врегулювання, враховуючи фінансовий стан пов’язаних осіб, захищаючи права ФГВФО на дострокове врегулювання в разі порушення, в тому числі через заставу і через прозоре інформування громадськості про такі угоди)”, – сказано в документі.
Ці поправки також сприятимуть впровадженню тимчасових заходів щодо пов’язаних осіб під час цивільних позовів і визнають статус ФГВФО як потерпілого у кримінальному судочинстві.
Перед ухваленням цього закону до кінця червня намічено розробити стратегічний документ, в якому буде запропоновано комплекс надійних заходів щодо поліпшення повернення активів колишніх власників збанкрутілих банків і пов’язаних з ними осіб, у тому числі шляхом використання адміністративних механізмів, за яким потім будуть проведені консультації з фахівцями МВФ.
Крім того, в законопроєкті, який розробляється на заміну закону про фінансові послуги, бенефіціарні власники збанкрутілих банків будуть позбавлені права участі в небанківських фінансових установах в статусі власника або керівника, і це буде додатково підтримуватися відповідними вимогами до декларування. НБУ буде вживати примусові дії проти таких власників і керівників.
Згідно з меморандумом, нові поправки до банківського законопроєкту також вимагатимуть від банків розкривати інформацію про пов’язані сторони, які не виконують своїх зобов’язань більш ніж 180 календарних днів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас