Зниження облікової ставки є недостатнім - голова Ради НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки є недостатнім - голова Ради НБУ

Кредит&Депозит
1766
Проведене правлінням Національного банку України зниження облікової ставки є недостатнім.
Про це написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.
«Правлінням Нацбанку оголошено про зниження облікової ставки з 8% до 6%. На мою думку, таке зниження облікової ставки є недостатнім і запізнілим. При даних умовах як експерт можу сказати, що рівень облікової ставки має знаходитись в межах 4-5%», – йдеться у повідомленні.
За його словами, 6% зараз є одним з найвищих показників облікової ставки у світі. А за поточних монетарних умов промислові підприємства не можуть розраховувати на банківські кредити для здійснення інвестицій або поповнення обігових коштів – з урахуванням зниження цін реальна вартість гривневих кредитів для таких підприємств перевищує 20% річних.
Голова Ради НБУ також розкритикував рішення НБУ про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу (рефінансування та депозитні сертифікати овернайт) з +/-2% до +/-1%.
За його оцінкою, таке рішення стримуватиме розвиток міжбанківського ринку: банки із надлишком ліквідності більш охоче розміщуватимуть кошти у депозитних сертифікатах, із дефіцитом – залучатимуть рефінансування Нацбанку.
Данилишин вважає, що таке рішення призведе до збільшення витрат Нацбанку за операціями зі стерилізації надлишкової ліквідності.
«Україна завдяки жорсткій монетарній політиці фактично втрачала від 0.7 до 1.5% ВВП в період 2017-2019 років. Це ще раз доводить, що теперішня політика НБУ є ситуативною, не підкріпленою реальними науковими обґрунтуваннями, спрямована на збільшення залежності від зовнішнього фінансування», – наголосив він.

Довідка Finance.ua:

  • Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.
  • 23 квітня Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%.
  • 13 березня 2020 року Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас