Банкіри очікують зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікують зниження облікової ставки

Кредит&Депозит
797
Національний банк України (НБУ) 11 червня може знизити облікову ставку на 1-2,5 процентних пункту (п.п.) з нинішніх 8%, ​​а до кінця року – до 5%, вважають банкіри опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“На сьогоднішній день однозначний прогноз – зменшення облікової ставки. Наскільки істотним буде зниження, залишається під питанням. З огляду на досить низький показник інфляції в травні і в цілому з початку року, а також беручи до уваги риторику НБУ та інших інститутів влади, думаю, зниження може бути значним – від 1,5 п.п. до 2,5 п.п.”, – повідомив директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків.
Як повідомив головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен банку Аваль Сергій Колодій, банк очікує, що НБУ знизить облікову ставку 11 червня мінімум на 1 п.п. – до 7%, але не відкидає ймовірності більш стрімкого зменшення показника – до 6-6,5%.
“Ми очікуємо зниження облікової ставки на 1 п.п. – до 7% на засіданні правління НБУ 11 червня. Цьому сприятиме утримання інфляції на низькому рівні за підсумками травня і схвалення директорами МВФ нової програми співпраці”, – повідомив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.
Він прогнозує, що в другому півріччі регулятор продовжить знижувати облікову ставку, але більш повільними темами – до 5,5-6% до кінця 2020 року.
“Такий рівень облікової ставки нижче 7%, які прогнозував на кінець року сам НБУ нещодавно. Проте зараз вірогідність більшого пом’якшення монетарної політики в цьому році зросла, оскільки остання економічна статистика свідчить про поглиблення спаду в економіці через введені карантинні заходи, а значить, будуть потрібні більш рішучі дії для пожвавлення кредитування та підтримки ділової активності в Україні”, – пояснив експерт.
За словами начальника відділу по роботі з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрія Приходька, цілком можливо, що 11 червня правління НБУ знизить облікову ставку ще на 1 п.п. – до 7%, проте ефект від зниження облікової ставки з подальшим падінням ставок за депозитами буде можливим тільки якщо регулятор продовжить активно кредитувати українські банки, частково заміщаючи дорогий клієнтський ресурс.
“Теоретично українські позичальники також можуть отримати доступ до більш дешевого фінансування, проте зниження облікової ставки ніяк не вплине на ризик-апетит українських банків, які зараз дуже стримано ставляться до кредитування нових позичальників”, – уточнив експерт.
Як повідомив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов, найбільш імовірним рішенням 11 червня йому бачиться зниження облікової ставки на 1,5 п.п. – до 6,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас