У п’яти містах Європи випробують автономні безпілотні автобуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У п’яти містах Європи випробують автономні безпілотні автобуси

Технології&Авто
480
Три прототипи автономних автобусів проєкту FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) планують найближчим часом випробувати на дорогах п’яти європейських міст, повідомляє Cities Today.
Мета випробувань — прискорити впровадження нових типів автоматизованих систем, зокрема, громадського транспорту.
Пілот проєкту вже стартував у Гельсінкі (Фінляндія), цього місяця випробування мають розпочатися в Гьєздалі (Норвегія) й Таллінні (Естонія), залежно від послаблення карантинних обмежень. Після цього вони заплановані у Ламії (Греція), Гелмонді (Нідерланди), а восени може бути розширення проєкту знову у Гьєздалі.
Кожен з трьох постачальників автономних автобусів — Sensible4-Shotl, Saga та Mobile Civitatem — отримав до одного млн євро на запуск своїх моделей у двох містах. Там впродовж 50 днів мають оцінити їхню функціональність, сумісність та безпечність.
Перший пілот FABULOS у Гельсінкі був запущений у квітні. Місцевий автопарк налічує три автономних автобуси, що рухаються круговим маршрутом зі швидкістю до 40 км/год. Маршрут має три зупинки.
«Гельсінкі мають мету стати найфункціональнішим містом у світі. Інновації для підтримки найкращих умов життя є основою нашої стратегії. Таким чином, впровадження автономних видів транспорту є одним з кроків для сталого розвитку», — повідомив міський голова Гельсінкі Ян Вапаавуорі.
Технічно, автобуси не потребують водія чи стюарда на борту, оскільки повністю автономні, але за поїздками спостерігатимуть із центру дистанційного керування. У виняткових ситуаціях віддалений оператор зможе взяти на себе управління транспортними засобами.
За матеріалами:
Хмарочос
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас