Міністр фінансів детально розповів про вимоги МВФ до України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр фінансів детально розповів про вимоги МВФ до України

Казна та Політика
487
Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, за яких умов Міжнародний валютний фонд продовжить співпрацю з Україною.
Про це він розповів в ефірі ток-шоу “Право на владу” на телеканалі “1+1”.
Зокрема під час ефіру було опубліковано низку вимог, і міністра попросили розповісти, чи відповідають вони дійсності. За словами Марченка, створення поняття “гарантованого мінімального доходу” не відповідає дійсності. Що стосується введення ринкової ціни на газ та опалення для населення, це, за його словами, зовсім не так.
“Зараз ціна, яка була в попередньому опалювальному сезоні, яка зараз у всіх нормативних документах, більша за 4 тисячі гривень. На ринку фактична ціна – 2 275. Це ціна травня. Тобто ціна буде знижена. Згідно з цими умовами на опалювальний сезон ціна буде знижена”, – розповів чиновник.
Щодо продовження пенсійної, медичної, освітньої реформ, він відповів, що реформи у зазначених останніх двох галузях передбачаються. “Питання – що вкладається в цей формат. Перехід на нові моделі фінансування – це нормальний підхід. Я не бачу там проблеми, там не записано, що це якась реформа, яка робить якісь злі речі. У цьому там дискусії немає”, – сказав він.
Щодо пенсійної реформи, то МВФ рекомендує Україні, за його словами, не робити винятки в плані пенсій, а також не робити пільгових пенсій для суддів, прокурорів. Водночас, про підвищення пенсійного віку поки що не йдеться. “Там певні перестороги щодо того, що є можливість розхитування пенсійної системи, створені. І більше жодних там ризиків. Про підвищення пенсійного віку мова не йде. Категорично не йде”, – підкреслив Марченко.
Він зазначив, що реформа податкової системи передбачає створення єдиної юридичної особи в Державній податковій службі, Державній митній службі. “Ми на це йдемо, це нормальний практичний крок, я не бачу в цьому жодних критичних речей. Це технічні кроки, які ми б робили з МВФ або без МВФ”, – пояснив він.
Він також додав, що в меморандумі згадується приватизація, але там не йдеться про конкретні підприємства, наприклад, про Одеський припортовий завод, “Центренерго” або “Електроважмаш”.
Марченко також прокоментував можливість перегляду деяких норм закону на ринку сільськогосподарської землі. За його словами, фактично в меморандумі зафіксовані ті речі, які вже ухвалено – про зняття мораторію на продаж землі, впровадження ринкових механізмів. Жодних додаткових зобов’язань немає, крім тих, які влада вже на себе взяла.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас