В Україні планують створити портал викривачів корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні планують створити портал викривачів корупції

Казна та Політика
725
Національне агентство з питань запобігання корупції планує створити портал викривачів корупції.
Про це повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Іван Пресняков, на онлайн-конференції «4 місяці роботи оновленого НАЗК: результати і перспективи».
“Портал викривачів корупції — це історія, привязана до законодавчої ініціативи, яку ми обговорювали з колегами та представниками громадськості. З іншого боку, це ініціатива, яку ми вже просуваємо, адже ми розуміємо, що тут альтернативи точно немає, треба створювати цей портал. НАЗК має визначити критерії того, як мають бути захищені лінії зв’язку, через які органи влади на місцевому, регіональному рівні мають отримувати повідомлення викривачів”, – повідомив Пресняков.
У чому суть порталу викривачів корупції:
  • портал відповідатиме всім законодавчим вимогам по забезпеченню анонімності викривача і його повідомлення;
  • це буде безкоштовний майданчик для прийняття повідомлень викривачів для всіх уповноважених суб’єктів;
  • він міститиме актуальну інформацію про розгляд повідомлень викривачів;
  • е-база викривачів знімає проблему бюрократичної переписки викривача з органами для з’ясування свого статусу та реалізації своїх прав.
За словами Андрія Білецького, директора Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції, цей портал буде створений за аналогом інших систем, які використовують у світі саме для роботи з викривачами.
“Останньою законодавчою пропозицією є введення в дію єдиного порталу викривачів, який буде допомагати зберігати анонімність, забезпечувати їх безпеку, отримувати зворотній зв’язок на роботу співробітників НАЗК. Ми бачимо, що нове НАЗК продовжує працювати з викривачами, які їм залишились у спадок, працюють з їхніми справами, так само продовжать працювати і з новими. Ми бачимо політичну незалежність НАЗК з цього питання, оскільки вони приймають питання від будь-кого щодо політичної корупції”, – прокоментував Білецький.
Крім того, він відзначив негативний момент у законодавчій пропозиції щодо зняття функції представництва викривачів в суді.
“Ми думаємо, що можна було спробувати отримати на це фінансові і людські ресурси від держави, розробити модель, яка була б у Офісі уповноваженого з прав людини, яка мала б назву “Омбудсман+”. Це коли б омбудсман передавав право представляти його регіональним організаціям або в суді. Ми думаємо, що можна було б спробувати розвинути таку модель. Якби вже не вийшло з цим, то можна було б відмовлятись”, – зазначив експерт.
Білецький зазначив, що НАЗК створило окреме управління по роботі з викривачами.
“Єдине, на чому ми хотіли наголосити, то це відсутність навчання і створення навчально-методичних матеріалів не тільки для викривачів, а й для співробітників НАЗК, спеціальних органів, які будуть працювати з викривачами. Тренінги потрібно проводити не тільки для викривачів, а й для людей, які перевіряють викривачів, які будуть проводити розслідування по заявленим фактам, які будуть перевіряти факти переслідувань викривачів на робочому місці, і для осіб, які будуть навчати співробітників тому, як правильно робити викривання, як збирати докази, з якою інформацією потрібно йти”, – додав директор Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт № 1010 «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції. Президент Володимир Зеленський підписав його 13 листопада 2019-го.
  • Зміни, зокрема, передбачають матеріальну винагороду для викривачів корупції до 10% від суми відшкодованих збитків або розміру неправомірної вигоди.
  • У лютому цього року новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков підписав наказ про створення робочої групи із захисту прав викривачів корупції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас