Клієнтам потрібні нові інвестиційні інструменти з привабливою дохідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнтам потрібні нові інвестиційні інструменти з привабливою дохідністю

Кредит&Депозит
75
Клієнтам потрібні нові інвестиційні інструменти з привабливою дохідністю
Чи буде в Україні розвиватися ринок інвестицій, які інструменти, крім ОВДП, сьогодні доступні інвесторам і що нового запропонують учасники ринку вже в цьому році розповів Володимир Дубєй, т. в. о. Голови Правління ТАСКОМБАНКУ
За підсумком 2019 року найбільш привабливими для інвестування були ОВДП. Чи є перспективи подальшого розвитку?
— Цей інструмент дійсно був цікавий у 2018−2019 роках. У першу чергу облігаціями державної позики зацікавилися нерезиденти. Вони активно збільшували свої портфелі, за нерезидентами підтягувалися фізичні особи, юридичні особи, банки. Але минулого року тенденція змінилася — ставки почали досить стрімко знижуватися. Проте, спостерігається постійний інтерес інвесторів, адже це люди, які завжди знаходяться в пошуку додаткової прибутковості й, звичайно, нових інструментів, що сприяють досягненню цієї мети, поряд зі звичними, наприклад, класичними банківськими депозитами.
Нині розвивається ринок корпоративних облігацій. ТАСКОМБАНК уже понад 10 років залишається активним гравцем на ринку корпоративної та державної позики, займається корпоративними облігаціями власного випуску. Наразі три серії наших облігацій знаходяться в обігу та одна серія — на етапі первинного розміщення. Їх загальний обсяг близько 400 млн грн.
Минулого року ТАСКОМБАНК першим у країні випустив облігації за стандартами ЄС. Наскільки успішна робота з ними?
— В 2019 році відбулась історична подія: завдяки оновленим нормативним актам та законодавчій базі, у нас з’явилась можливість запропонувати ринку інструменти, випущені за стандартами ЄС. Ми тоді провели дуже ефективну роботу З НКЦПФР, пройшовши разом усі етапи випуску, й дуже вдячні їм за це. Ми випустили облігації серії G, H та досить успішно провели роботу з цими паперами минулого року. 2019-й показав, що попит є – оборот за торгами нашими паперами склав понад 4 млрд грн. На початку року ми випустили ще дві серії облігацій I та J, кожна по 100 млн грн. Серію I вже встигли розпродати. За нею нині досить активний вторинний ринок. На даний час у Банку діє публічна пропозиція за облігаціями серії J на 100 млн грн, яка знаходиться на стадії первинного розміщення. Вже цього року плануємо перші випуски, номіновані в іноземній валюті.
Які ще інвестиційні інструменти ви нині пропонуєте клієнтам? Як вони працюють на практиці в теперішніх реаліях?
— Крім власних випусків облігацій, ТАСКОМБАНК пропонує аналогічні послуги своїм клієнтам. У рамках ліцензії з андеррайтингу ми допомагаємо з організацією випуску цінних паперів для клієнтів, організацією первинного розміщення і вторинного обігу облігацій на ринку. Це цікаво компаніям, які збираються стати публічними та залучати інвестиції з боку інших інвестиційних фондів, страхових компаній, фізичних осіб. Проте такий вихід на ринок накладає додаткові зобов’язання. Необхідно провести ретельний аудит фінансового стану, адже потенційний інвестор буде дивитися результати фінансової діяльності компанії-емітента за минулі періоди, для того щоб зрозуміти, чи можна їй довіряти в майбутньому.
У поточному році ТАСКОМБАНК планує випуск облігацій для компаній Групи «ТАС» різних галузевих напрямів. Одними з останніх були випуски для компанії ULF Фінанс на 350 млн грн і компанії «Ілта» на 50 млн грн. Клієнти отримали у своє розпорядження фінансові інструменти, завдяки яким змогли значно розширити оборотність своїх фінансових потоків і коло клієнтів, залучити нові інвестиції.
Говорячи про Групу ТАС, минулого тижня Monobank заявив про припинення співпраці з ТАСКОМБАНКОМ. Проте Monobank — один з інвестиційних проектів Групи ТАС і працює на базі Універсал банку. Прокоментуєте ситуацію?
— Ми завжди відкриті до взаємовигідної співпраці з усіма своїми партнерами. Клієнти, які користуються картками Мonobank, зможуть і далі обслуговуватися в нашому Банку, як і клієнти інших банків. У той же час хочу підкреслити, що співпраця з Monobank і обслуговування їх клієнтів, ніяк не впливає на політику фінансового моніторингу ТАСКОМБАНКУ. Ми виробили абсолютно зрозумілу і прозору для наших клієнтів і партнерів стратегію співпраці. Прийнята нами політика фінансового моніторингу стосується всіх клієнтів Банку та відповідає вимогам регулятора. Кожен клієнт сам має право вибрати банк для обслуговування. Ми будемо раді клієнтам Monobank, яких влаштовує наш сервіс і звичайні стандартні тарифи з обслуговування. А ми гарантуємо їм, як і всім своїм клієнтам, високу якість обслуговування і рівень сервісу, що базується на багаторічному досвіді роботи на фінансовому ринку.
ТАСКОМБАНК отримав ліцензію НКЦПФР на управління цінними паперами. Які можливості вона відкриває перед банком та вашими клієнтами?
— Повинен сказати, процес отримання ліцензії не був швидкоплинним. І ми хочемо подякувати команді професіоналів НКЦПФР за плідну співпрацю, завдяки якому ми незабаром запропонуємо ринку нові інвестиційні продукти. Ми плануємо запропонувати ринку продукти, які до цих пір використовувалися не так, як бачимо це ми. ТАСКОМБАНК, поєднавши досить велику базу клієнтів, довіру вкладників, кредитні проекти в різних галузях економіки і прекрасну систему ризик-менеджменту, може запропонувати клієнтам відмінний інструмент з привабливою прибутковістю і відповідним рівнем ризику. Ми плануємо запустити ринок довірчого управління, запропонувавши клієнтові надати нам в управління грошові кошти, які, за його погодженням, можуть бути проінвестовані в абсолютно різні напрямки.
Чим плануєте зацікавлювати клієнтів?
— Ми створили кілька основних стратегічних напрямів, які задовільнять усі інвестиційні апетити наших клієнтів. Наприклад, стратегія «Рантьє» дозволить збалансувати співвідношення ризику і прибутковості. Ми будемо вкладати в корпоративні облігації і в облігації внутрішньої державної позики кошти, які клієнт передасть нам в управління. Корпоративні облігації дадуть більш високу прибутковість, а ОВДП — знизять ризик. Клієнт буде розуміти, що він увійшов у стратегію, забезпечену інструментами з фіксованою прибутковістю, що перевищує відсотки за депозитами. Інша стратегія — «Партнер». Ми вважаємо її найбільш привабливою з точки зору бізнес-ідеї, яка не має аналогів на ринку. Плануємо співпрацювати з інвестиційними фондами, які будуть залучати з нашою допомогою інвестиції і вкладати їх у різні проекти. У тому числі в проекти клієнтів, які протягом тривалого часу є нашими позичальниками за кредитами. Діяльність цих клієнтів нам зрозуміла і у нас з ними збудовані довгострокові партнерські відносини. Це буде дуже цікаво, оскільки клієнти, що довірили нам свої кошти в управління, зможуть стати нашими партнерами. Клієнти нарешті побачать, як реально працює банк, як використовуються кошти, які зазвичай вкладники довіряють банку. Також клієнти зможуть отримувати більшу прибутковість, адже в довірчому управлінні прибутковість кредитного проекту пропорційна кредитному ризику. Ми будемо орієнтувати клієнтів на мінімальну суму інвестування в таких проектах не менше 2 млн грн. Як банк з українським капіталом, який оцінює можливість роботи усередині країни, ми бачимо в цьому проекті великі перспективи. Вважаємо, що наш новий продукт дозволить наростити обсяги інвестицій в країні і дасть поштовх до розвитку українського інвестиційного ринку.
Джерело: https://nv.ua
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас