"Сплячі" ФОП отримали податкову амністію: Як скористатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сплячі" ФОП отримали податкову амністію: Як скористатися

Казна та Політика
7838
Влада відреагувала на протести тисяч українських підприємців. “Сплячим” фізособам-підприємцям дозволили не платити штрафи за несплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), якими їх масово закидали з початку року в рамках плану з поповнення держбюджету.
Деяким ФОП дозволили зовсім не оплачувати навіть недоїмки. Але податкова амністія діє протягом обмеженого періоду і скористатися нею можна тільки за певних умов.
На сайті Верховної Ради опубліковано в остаточній версії закон 592-IX від 13 травня, який надає податкову амністію для так званих “сплячих” ФОП, тобто підприємців, які по факту не працюють і не отримують прибуток, але при цьому зобов’язані платити єдиний соціальний внесок. Закон звільняє таких “сплячих” підприємців від сплати штрафів за несплачений соцвнесок.
“Сплячі” ФОП з’явилися в результаті різних обставин. Багато українців відкривали свій бізнес, а потім втрачали до нього інтерес. Позаяк податки платилися фактично від прибутку бізнесу, то відсутність його не зобов’язувала платити і податки. Однак з 2017 року уряд Арсенія Яценюка, щоб отримати відрахування і від “сплячих” ФОП, зобов’язав їх платити ЄСВ незалежно від того, працюють вони чи ні.
Інша категорія українців – це ті співробітники підприємств, на яких оформлявся ФОП для якихось цілей роботодавця. Підприємство може вже і не працювати, або співробітник давно з нього звільнився, але ФОП формально залишився. Однак в січні-лютому 2020 року податківці підняли дані за три роки, наклали штрафи і заарештували банківські рахунки всіх “боржників”.
Скільки в країні “сплячих” ФОП, ніхто толком не знає, називають різні цифри. Але це як мінімум десятки-сотні тисяч людей.
Як отримати амністію. Особливість закону в тому, що він не поширює свою амністію поголовно на всі “сплячі” ФОП. Формулювання казуїстичне – воно дозволяє не застосовувати штрафні санкції щодо тих ФОП, які закривають свій бізнес або судяться з фіскалами через штрафи.
Всі ФОП точно звільняються від сплати штрафів та пені. Як випливає з пункту 9/15 перехідних положень, крім штрафу, списуються також і недоїмки по ЄСВ, нараховані платникам ЄСВ з 1 січня 2017 року до моменту набрання законом чинності. Але з-під дії цієї норми виключені ФОП, які працюють на єдиному податку. З цього може випливати, що ФОП на загальних підставах можуть списати навіть і недоїмку по ЄСВ.
“Сума недоїмки по ЄСВ – це недоплати. Штрафи і пеня списуються точно, якщо якісь борги були, вони теж можуть бути списані, але в порядку, передбаченому законом, треба перевіряти, підпала людина під його дію чи ні, це відбувається не автоматично . Але на ФОП на єдиному податку, ймовірно, не поширюється. Але “сплячих” багато і серед інших груп ФОП”, – розповіла юрист Олександра Томашевська.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас