Третій етап послаблень: що очікує українців і коли закінчиться карантин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Третій етап послаблень: що очікує українців і коли закінчиться карантин

Особисті фінанси
3934
З першого дня літа настав третій етап виходу з карантину. У більшості областей спостерігається поступова стабілізація показників між тими, хто захворів і видужав. Завдяки цьому з 1 червня вступили в силу нові послаблення.
Міністерство охорони здоров’я щодня оновлює статистику щодо епідеміологічної ситуації. Станом на 2 червня до наступного етапу не до кінця готові Київ, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Рівненська, Чернівецька, Харківська та Львівська області (днем раніше в цьому списку не було Харківської та Дніпропетровської областей). Оцінюють ситуацію за трьома показниками: інцидентність (кількість нових випадків у розрахунку 100 тис. люд. за 7 днів), завантаженість ліжок у медустановах, охоплення ПЛР-тестуванням.
Для тих областей, які перейшли на третю стадію послаблень, буде доступно наступне:
  • міжобласні переїзди на автобусах і поїздах. На сайті перевізника “Укрзалізниця” стартував продаж квитків; каси відкриті з 27 травня. Квиток можна купити за 90 днів до дати відправлення, а до продажу будуть доступні 50% місць. Станом на сьогодні доступні 29 поїздів, зокрема Інтерсіті+;
  • відвідування фітнес-центрів, басейнів, тренажерних залів. На вході обов’язковий температурний скринінг, усі тренування будуть проходити в масках;
  • відвідування занять у навчальних закладах у групах до 10 осіб.
З 1 червня стартують і більш специфічні послаблення: дозвіл на публічний захист дисертацій, проведення підготовчих робіт на виробництві тощо.
Поступово повертаються тимчасово пом’якшені податкові та фінансові зобов’язання. З березня відстрочки на виплати торкнулися податків на землю, нерухомість, ЄСВ, ПДВ, також відстрочили штрафи. Тимчасові заходи поширилися на всі категорії платників податків. Більш того, це не скасування сплати податків у період епідемії, а відстрочка. Однак навіть такі послаблення допомогли багатьом фізичним та юридичним особам зібратися з силами.
Разом з податковими канікулами закінчуються й кредитні. У березні Президент України підписав закон, який тимчасово призупинив нарахування штрафів боржникам (при цьому нарахування відсотків не припинялося).
Відразу після прийняття закону позичальники розділилися на дві категорії. Одні вирішили, що за кредит можна не платити або відстрочити його погашення. Інші поставилися до закону серйозніше — вчасно закрили кредити. Незважаючи на відсутність пені, плата за відсотки нараховувалася, і суми могли перетворитися з незначних на великі. Вихід з карантину попередньо планується на 22 червня. Якщо ситуація не погіршиться, з настанням цієї дати штрафи та пені знову стануть дійсними.
За період ізоляції багато українців пішли в неоплачувану відпустку або зовсім втратили роботу. Через це до кінця карантину сплатити кредити зможуть не всі позичальники. Тому вже зараз варто розглянути способи, які допоможуть розв’язати це питання. Деякі боржники знайшли альтернативні способи заробітку або зайняли у близьких. На відміну від позики у друзів, віддалена робота, монетизація хобі тощо ні до чого не зобов’язують — це оплата праці. Щоб не ускладнити відносини з близькими, за грошима краще звертатися в мікрофінансові організації або банки. Таким чином, у позичальника буде можливість рефінансувати свій кредит. Це особливо актуально, якщо термін добігає кінця. Під час складання нового договору з іншою фінансовою компанією оновиться і дата погашення. Тож можна без проблем закрити кредит у попередній організації.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас