Україні потрібні не "інвестняні", а захист власності від рейдерів - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібні не "інвестняні", а захист власності від рейдерів - експерти

Казна та Політика
507
Україна на рівні держави не захищає право власності. Більше того, частим явищем є участь державних функціонерів у схемах рейдерства. Про це заявляють експерти.
За словами колишнього законодавця і політика Юрія Кармазіна, в Україні є низка судових справ, в яких інвестори намагаються повернути незаконно відібране майно. І говорити про поліпшення інвестиційного клімату та впровадження “інвестиційних нянь” в таких умовах – зарано. Ніхто не ризикне вкласти кошти в країну, де на рівні держави можуть “рейдернути” майно, каже він.
“Проблема відсутності захисту права власності – це український біль. Я вже мовчу про іноземців, подивіться, що відбувається з майном українців, що незаконно відбирається, під кришуванням правоохоронних органів.
Так про які “інвестиційні няні” ми говоримо? Кого вони будуть підтримувати і кому допомагати – тих, кого держава не може і не хоче захищати? Давайте спочатку наведемо лад із захистом права власності, а потім будемо запрошувати “інвестиційних нянь”, – сказав Кармазін.
Думку фахівця розділяє юрист Ростислав Кравець. Свавілля на ринку і критичне погіршення ситуації породили державні реєстратори, пояснює він.
Спеціаліст допускає, що рейдерство прав власності відбувається за мовчазної згоди держави.
“Пасивність держави у цьому питанні я пов’язую з тим, що, ймовірно, перші особи держави беруть у цьому участь, і мають з цього певний зиск. Тому навести порядок з реєстрами не є великою проблемою. Їхню діяльність запросто можна зробити прозорою”, – додав він.
Через недолугу політику держави страждають не тільки іноземці, а й українці, каже Кравець.
“Згадайте, до чого призвели дії реєстраторів – тисячі українців залишилися без прав на свої квартири. І держава не робить жодних кроків для захисту права власності своїх громадян. Не кажучи вже про міжнародних інвесторів”, – зазначає він.
Нагадаємо, Верховний суд України вивчає “унікальний” випадок порушення прав інвестора. У 2012 році компанія “Рантьє плюс” придбала будівлю (БЦ) в центрі столиці, по вул. Рильського, 6 (Софійська площа). Нічого не віщувало біди, але в 2019 році компанія випадково дізналася, що вже не є її власником.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас